TENSIÓ AL PAÍS AFRICÀ

El caos i la confusió s'apoderen de Gàmbia

La sortida del país de l'expresident Yahya Jammeh, que al final ha acceptat la seva derrota electoral, no ha aconseguit portar la calma i l'estabilitat al petit país africà

zentauroepp36986259 former gambian president yahya jammeh arrives at the airport170123182939

zentauroepp36986259 former gambian president yahya jammeh arrives at the airport170123182939 / THIERRY GOUEGNON

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BANJUL

La sortida del país de l’expresident de Gàmbia, Yahya Jammeh, després d’acceptar per fi la derrota electoral enfront d’Adama Barrow, no ha aconseguit tancar la crisi política. El caos i la confusió s’han apoderat del petit país africà de només dos milions d’habitants, dels quals 45.000 s’han vist obligats a fugir al veí Senegal.

    

Primer es va dir que Jammeh –que se’n va anar del país dissabte passat en un un avió privat amb destí a Guinea Equatorial– havia saquejat les arques públiques, una cosa que finalment les noves autoritats han desmentit. «Tot està intacte», va assegurar un portaveu de Barrow, que no va precisar si es estava referint-se només als fons acumulats al Banco Central o a altres recursos. També s’ha afirmat que l’excap de l’Estat es va endur una flota de vehicles de luxe.

    

Jammeh, que ha estat en el poder al llarg dels últims 22 anys, va cedir finalment a les pressions internacionals i va acceptar la seva derrota a les urnes en les eleccions celebrades l’1 de desembre passat. Des d’aleshores, el país ha viscut una gran inestabilitat. Fins al punt  que va ser necessària la intervenció de les tropes de la Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica Occidental (CEEAO). En la resolució del conflicte ha sigut clau la mediació de Guinea Conacry i de Mauritània.

  

 «¿Per què l’han deixat escapar? Si alguna vegada torna a trepitjar Gàmbia l’hem de portar davant de la justícia internacional», deia indignat Aji Jagne, un comerciant de 32 anys que, com centenars de compatriotes, han celebrat amb entusiasme als carrers la marxa de Jammeh i la victòria de Barrow.

    «Som lliures»,  exclamava pel seu costat Isatou Touré. «Tothom se sent feliç que aquest home se n’hagi anat. Estem contents de veure soldats de la CEEAO a Banjul. Ells ens han protegit de Jammeh», afegia entre càntics i eslògans a favor del nou president. Jammeh ha sigut acusat pels seus detractors i per oenagés de defensa dels drets humans d’haver torturat i assassinat centenars d’opositors durant el seu llarg mandat.

REFUGIAT AL SENEGAL

Barrow, que encara està refugiat al Senegal a l’espera que es recuperi la calma a la capital, va jurar el càrrec de president dijous passat a la tarda a l’ambaixada de Gàmbia a Dakar. La seva elecció en les eleccions celebrades el mes de desembre passat és vista per la gran majoria dels gambians com una gran victòria de la democràcia.

Notícies relacionades

    

«El president Barrow encara pot trigar uns dies més a tornar a Gàmbia. És necessari que es garanteixi la seva seguretat personal perquè torni», ha dit el dirigent de CEEAO Marcel Alain De Souza. Segons Ousman Bargie, cap de l’Estat Major de Defensa, els soldats de la CEEAO protegeixen el palau presidencial de Banjul a l’espera que arribi el president electe. A més a més, està previst que els soldats continuïn a Gàmbia fins que el país s’estabilitzi, segons han informat els mitjans de comunicació locals. 

Temes:

Gàmbia Àfrica