RELLEU CONFLICTIU

L'expresident de Gàmbia cedeix a la pressió i marxa a l'exili

El país espera l'arribada imminent del president electe, Adama Barrow

L'expresident de Gàmbia cedeix a la pressió i marxa a l'exili

THIERRY GOUEGNON (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Gàmbia espera l'arribada del nou president del país, Adama Barrow, després de la marxa a l'exili de l'expresident Yahya Jammeh, que després de sis setmanes de crisi interna, ha cedit finalment a la pressió militar i diplomàtica perquè abandonés la presidència. Jammeh va emetre un comunicat dissabte a la nit, emès per la ràdio i la televisió, en què explicava la seva renúncia, arran de l'ultimàtum rebut per part de la Comunitat d'Estats de l'Àfrica Occidental i per la pressió militar d'aquest bloc de països, que divendres passat va enviar una delegació per negociar amb Jammeh.

Notícies relacionades

El desembre passat, quan va ser derrotat a les urnes, Jammeh va rebutjar els resultats i va impedir l'accés al poder d'Adama Barrow. El nou president, refugiat al Senegal, ha jurat el càrrec a l'Ambaixada de Gàmbia a Dakar, i la seva arribada al país per formar govern és imminent.

A Banjul, capital de Gàmbia, les manifestacions espontànies d'alegria s'han produït durant tota la nit, després de la marxa de Jammeh, que ha dirigit el país amb mà de ferro durant més de 22 anys. Jammeh havia deixat de comptar amb el suport de l'exèrcit, que s'ha anat ensorrant sense necessitat de disparar un sol tret: els comandants en cap dels tres principals batallons del país, aquarterats a Yundum, Faraja i Farafenni, estan desapareguts des de dijous a la nit. El mateix cap de les Forces Armades, el general Ousmane Badjie, va celebrar la investidura d'Adama Barrow als carrers de Banjul juntament amb centenars de persones, i va manifestar la seva lleialtat al nou president aquest mateix divendres. Jammeh estava cada vegada més sol.

Temes:

Gàmbia Àfrica