El Vaticà obre una església a immigrants i sensesostre i convida a seguir la iniciativa

El Papa convida altres temples a fer el mateix mentre durin les baixes temperatures

dcaminal36864928 beds are seen inside the san callisto church as which serves170114202135

dcaminal36864928 beds are seen inside the san callisto church as which serves170114202135 / ALESSANDRO BIANCHI

1
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / ROMA

«Obrin les parròquies als refugiats». El papa Francesc ho ha dit en diverses ocasions. Algunes persones, dins el clero mateix, van reaccionar amb indiferència, altres fins i tot amb cert malestar. Però potser ningú s’imaginava assistir a la imatge d’una església del Vaticà reconvertida en dormitori, amb llits col·locats al davant de l’altar, allà on se solen asseure els fidels durant la missa. I, no obstant, això és precisament el que està passant a les nits a la nau central de l’església de Sant Calixt, al barri romà de Trastevere.

La iniciativa, posada en marxa el dia 7, consisteix a donar refugi a refugiats, immigrants i sensesostre, inclosos italians, «que són al carrer i no tenen cap altre lloc on anar» en moments en què el fred és particularment sever. En concret, entre les facilitats ofertes s’inclouen llits, mantes i serveis higiènics, en locals que compten amb calefacció. A més a més, aquells usuaris que ho vulguin reben gratuïtament un sopar calent a partir de les set de la tarda i també s’ofereix informació sobre qüestions sanitàries.

Notícies relacionades

La idea és estendre la iniciativa. Una església de Piacenza (nord d’Itàlia) ja permet que alguns immigrants dormin al seu interior. Igual que en diversos temples de Sicília, on els continus rescats al mar de migrants col·lapsen sovint els centres d’acollida.

A Sant Calixt, «els espais de l’església s’obren des de les vuit del vespre fins a les vuit del matí i hi pot anar tothom qui ho necessiti», va explicar a EL PERIÓDICO Rinaldo Piazzoni, que és el portaveu de la comunitat de Sant’Egidio. Tant voluntaris com veïns del barri de Trastevere han rebut de manera molt favorable la iniciativa, que continuarà «mentre es mantinguin les baixes temperatures», va informar l’Almoineria Apostòlica.