RODA DE PREMSA ANUAL DEL LÍDER DEL KREMLIN

Putin carrega contra els demòcrates per "perdre la dignitat" després de l'elecció de Trump

El president rus rebutja de nou, en la seva roda de premsa anual, l'acusació d'interferència en els comicis dels EUA

El president rus sosté que l'economia russa torna a créixer i augura una ràpida recuperació del preu del petroli

undefined36693736 russian president vladimir putin speaks during his annual pr161223172904

undefined36693736 russian president vladimir putin speaks during his annual pr161223172904 / NATALIA KOLESNIKOVA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, va ridiculitzar ahir el president sortint dels EUA, Barack Obama, i el Partit Demòcrata, arran de les acusacions d’interferència de pirates informàtics russos en les eleccions presidencials nord-americanes. Durant la seva roda de premsa anual prèvia a les vacances nadalenques, el líder del Kremlin els va acusar a tots dos de «degradar la seva dignitat» per suggerir que Rússia havia contribuït al triomf electoral del magnat novaiorquès Donald Trump, abans de sentenciar: «Destacades figures en la història d’Amèrica procedents de les files demòcrates es regirarien en les seves tombes; certament Roosevelt ho faria».

    Lluny d’apagar-se, la polèmica sorgida als EUA arran del pirateig de correus electrònics en una operació suposadament coordinada pel Departament Central d’Intel·ligència (GRU, per les seves sigles en rus) amenaça de marcar l’agenda de l’inici del mandat de Trump. La nominació com a candidat a secretari d’Estat de Rex Tillerson, director de la multinacional del petroli Exxon Mobil, amb vincles amb Putin, no ha fet res més que atiar el debat sobre la connexió russa en el nou Executiu.

    Putin no va voler amagar la satisfacció que li provoca la victòria de Trump en les presidencials. «Ningú, tret de nosaltres, crèiem en la victòria» del milionari, va aventurar, una alegria que no li va impedir llançar crítiques contra el sistema polític nord-americà, al qual va intentar restar credibilitat. El problema, segons el dirigent rus, radica en el fet que el sistema electoral nord-americà és arcaic, en una gens velada al·lusió a la institució del Col·legi Electoral.

    Sobre la nova Administració als EUA, el cap de l’Estat rus es va mostrar disposat a treballar amb ella, i fins i tot a anar a Washington si era convidat pel president electe. No obstant, de les paraules de Putin es dedueix que hi haurà molts temes de les relacions bilaterals que quedaran aparcats d’aquesta possible millora de les relacions russo-nord-americanes.

PROLIFERACIÓ NUCLEAR

Un d’aquests capítols sembla ser la proliferació nuclear. Un dia després que els dos dirigents anunciessin la seva voluntat d’incrementar els seus respectius arsenals atòmics, el tema va tornar a ressorgir. «Hem avançat en el perfeccionament de la nostra tríada nuclear (aviació i submarins capaços de portar armes nuclears, i míssils intercontinentals). Aquest sistema és molt més efectiu que l’escut [que desplega l’OTAN] avui dia», va dir, advertint al mateix temps que no entrarà en una carrera d’armaments amb els EUA perquè el seu país no disposava de recursos.

Notícies relacionades

    El mandatari també va reservar algunes pulles per a la UE, institució per la qual sent un especial ressentiment arran de la revolució de Maidan a Ucraïna, que va apartar el país de l’òrbita russa i el va acostar a Brussel·les. Es va mostrar disposat a establir acords bilaterals amb aquells països membres en desacord amb les directrius comunitàries, una mà estesa a països com Hongria o alguns de l’Europa Occidental si la ultradreta arriba allà al poder.

    Pel que fa a la resta, Putin va dibuixar un panorama relativament optimista de l’economia russa. Va sostenir que el creixement es reprendrà ben aviat, després de dos exercicis de forta contracció. A més, va augurar una ràpida recuperació dels preus del petroli, arran de l’entesa a la qual Moscou ha arribat amb l’OPEP per limitar la producció.