El conflicte armat a Colòmbia

Santos i les FARC firmaran l'acord de pau dijous a Bogotà

El president lamenta que sectors radicals s'hagin oposat al nou pacte amb la guerrilla

En un missatge al país adverteix que és necessari tancar les negociacions davant la fragilitat de l'alto el foc

Colombia’s President Juan Manuel Santos speaks during a presidential address in Bogota, Colombia, November 22, 2016.          Colombian Presidency /Handout via Reuters. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.

Colombia’s President Juan Manuel Santos speaks during a presidential address in Bogota, Colombia, November 22, 2016. Colombian Presidency /Handout via Reuters. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

El Govern de Colòmbia i les FARC firmaran finalment aquest dijous a Bogotà el nou acord de pau sense comptar amb l'aval de l'expresident Álvaro Uribe i dels "sectors més radicals del 'no'", com els ha anomenat el president del país, Juan Manuel Santos, que ha anunciat aquesta matinada la firma. El dirigent, guardonat amb el Nobel de la pau pels seus esforços per posar fi a un conflicte armat de 52 anys, ha dit "que lamentava molt" la posició dels crítics amb el pacte i amb els seus efectes en la realitat política del país. "La meva primera i principal preocupació és pel procés de pau i pel risc, que creix cada dia, de fer marxa enrere en el que s'ha aconseguit, tenint en compte la fragilitat de l'alto el foc", ha subratllat Santos durant un missatge al país.

El president colombià ha remarcat que l'acord, que aquesta vegada no serà sotmès a una consulta popular, serà ratificat pel Parlament del país. "De comú acord amb les FARC, és clar que la via més convenient i legítima per ratificar aquest nou acord és a través del Congrés de la República, on a més estan representades totes les visions i opcions polítiques del país, des de l'extrema esquerra fins a l'extrema dreta".                

Santos ha explicat així les raons per les quals no es convocarà un nou referèndum: "Una nova campanya polaritzaria de manera perillosa el país i aquest és el moment de la unió i no la divisió".

Ha recordat que el pacte signat a l'Havana ha sigut recolzat per la comunitat internacional. "Els Estats Units, la Unió Europea, tots els països del nostre continent reunits a l'OEA, van saludar i van reconèixer el diàleg nacional i la inclusió dels seus resultats i recomanacions en el nou acord", ha assenyalat.

OPOSICIÓ D'URIBE

L'oposició d'Uribe no era, segons sembla, esperada per Santos després que s'incloguessin en el nou acord canvis proposats per l'expresident en gairebé 60 temes, i en alguns casos amb modificacions de pes. D'alguna manera el president ha traslladat a Uribe les responsabilitats polítiques d'aquesta decisió i ha esmentat el recent incident en què dos guerrillers van morir al sud de Bolívar, així com els atemptats contra líders socials, atribuïts a sectors de la ultradreta paramilitar. "S'han perdut vides i n'hi ha moltes més en perill. No podríem perdonar-nos no haver actuat amb rapidesa i fermesa per corregir aquesta situació".

Notícies relacionades

Per això ha remarcat: "Hem d'actuar. No hi ha temps per perdre". Santos no tanca les portes a la possibilitat d'una entesa amb l'uribisme a últim moment. "Vull reiterar novament la meva disposició al diàleg per aconseguir consensos sobre la implementació de l'acord, que és tan important com l'acord mateix", ha dit.

Colòmbia, ha remarcat, es troba davant una "conjuntura excepcional" que no pot ser desaprofitada. "Tenim davant nostre l'oportunitat única de tancar aquest capítol tan dolorós de la nostra història". Per això ha fet una crida als colombians: "Aixequem la mirada cap al futur… pensem en les vides que la pau salvarà, en les víctimes que no hauran de patir la violència ni el desplaçament".