LA CARRERA PRESIDENCIAL ALS EUA

La batalla per la Casa Blanca s'iguala a menys d'una setmana per a les eleccions

Clinton es planteja incloure Michelle Obama al seu Gabinet si guanya el 8 de novembre

mbenach36133500 lauderhill  fl   november 02  democratic presidential nomine161102190523

mbenach36133500 lauderhill fl november 02 democratic presidential nomine161102190523 / JUSTIN SULLIVAN

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Pot ser que hagi sigut la polèmica decisió de l’FBI d’alimentar les sospites sobre els correus de Hillary Clinton o l’augment estratosfèric del cost de les assegurances sanitàries o el retorn a casa d’alguns republicans que votaran amb el nas tapat. Però el cert és que la carrera per la Casa Blanca s’ha igualat quan falta menys d’una setmana per a les eleccions. Les matemàtiques segueixen afavorint Clinton, que té el camí més lliure per aconseguir els 270 vots electorals que garanteixen la presidència, però la tendència de les enquestes ha canviat. Un sondeig nacional publicat ahir dóna un punt d’avantatge a Donald Trump, cosa que no succeïa des del maig.

El gir en els sondejos ha precipitat un canvi d’estratègia en les dues campanyes. Clinton ha aparcat el missatge positiu dels últims dies per reprendre els atacs a Trump pel seu comportament cap a les dones i els seus estratagemes per no pagar impostos. Dimarts es va fer acompanyar a Florida per l’ex-Miss Univers veneçolana Alicia Machado, a qui va posar com a exemple de la misogínia del republicà. «Ha passat molt temps humiliant, degradant, insultant i assaltant les dones», va dir l’exsecretària d’Estat. Clinton va posar ahir rumb a Nevada, on les enquestes situen el seu rival lleugerament al davant, i Arizona, un estat tradicionalment republicà que ha quedat a l’abast demòcrata.

Trump està demostrant una inusual disciplina en aquesta recta final, conscient que li va molt millor quan s’ajusta al teleapuntador. Després de centrar-se la vigília a atacar la reforma sanitària d’Obama, ahir va tornar a destacar el favor que li ha fet el director de l’FBI, James Comey. Trump va dir que si Clinton arriba a la Casa Blanca desfermarà una «crisi constitucional» perquè el Congrés republicà ja està reunint la informació per investigar-la des del primer dia.

Notícies relacionades

L’anunci de Comey de reobrir la investigació contra l’exsecretària d’Estat sembla haver tingut un impacte notable. Per inversemblant que sembli, el 46% considera que Trump és més honest i digne de confiança, davant del 38% que aposta per Clinton, segons l’última enquesta del Washington Post i ABC News.

El dèficit d’entusiasme demòcrata es percep en el vot anticipat dels afroamericans. A Florida ha caigut el 10%, i a Carolina del Nord, el 15%, males notícies tenint en compte que tots dos són estats decisius. Potser per això Clinton ha decidit elevar encara més el perfil de Michelle Obama, la seva missatgera més convincent en aquesta campanya. La candidata ha declarat que es planteja integrar la primera dama al seu Gabinet si arriba a la Casa Blanca.