La mort d'un jove desencadena una onada de protestes massives al Marroc

El jove Kifri va morir triturat en el camió en què es destruïa el peix que les autoritats li havien confiscat

36105641 60

36105641 60 / FADEL SENNA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Un nou esclat de descontentament social ocupa els carrers del Marroc. Justícia, dignitat i igualtat han tornat a ser els eslògans que amb eufòria han sigut aixecats les últimes hores per milers de marroquins en diverses ciutats del país en protesta per la mort, divendres passat, d'un venedor de peix.

Mohcin Kifri, un jove de 30 anys del Rif (una regió situada al nord del Marroc), va comprar diverses tones de peix espasa al port de la ciutat d'Al-Hoceima per després vendre als seus clients. La policia marroquina el va retenir i li va confiscar la mercaderia que transportava per ser il·legal i després va ordenar enviar-la a un camió d'escombraries per destruir-la. El jove es va introduir en el camió quan la premsa estava en marxa per salvar la seva mercaderia i allà dins va perdre la vida, aixafat.

Commocionats per la tragèdia, en poques hores, els ciutadans d'Al-Hoceima i els voltants es van mobilitzar per “exigir justícia a favor del màrtir”. La imatge de milers de persones recorrent les muntanyes del Rif, que després es replicaria en altres zones del país magribí, va recordar de seguida la inèdita escena del moviment de protesta del 20 de febrer de fa cinc anys que exigia dignitat per al poble marroquí. 

MÀRTIR PER DEFENSAR UNA VIDA DIGNA

“El nostre jove Mohcin estimava la vida, era jovial i ambiciós, i s'ha convertit en un màrtir per defensar la seva font de vida i el seu dret a una vida digna”, el descriuen molt afligits els seus amics. 

La tensió social va créixer tant que el rei Mohammad VI va reaccionar ràpid. El primer que va fer és enviar al ministre de l'Interior, Mohammad Hassad, a assistir al funeral del pescador a la seva ciutat natal, Imzuren (a 14 quilòmetres d'Al-Hoceima), i donar el condol a la família.

INVESTIGACIÓ OBERTA

Així mateix, el monarca va ordenar obrir una investigació minuciosa sobre els fets. Dos gestos amb què Palau vol calmar l'exaltació popular, perquè per una cosa molt semblant es va desencadenar la primavera àrab el 2011, quan el jove tunisià Mohammad Bouazizi es va calar foc després que la seva parada ambulant fos confiscada per les autoritats d'aquell país.

Tunísia va tenir efectes directes al Marroc amb l'aparició al seu territori d'un moviment protesta inèdit que va exercir pressió sobre el poder central per emprendre reformes socials i polítiques. La sensació que aquelles reformes encara no s'han materialitzat és general, raó per la qual el moviment social no ha desaparegut.

Notícies relacionades

De fet, a Al-Huceima, amb la mort del jove pescador, els habitants estan disposats a continuar endavant amb les protestes i estendre-les a la situació de marginació econòmica de la regió del Rif, on precisament no són els islamistes del PJD els que guanyen els vots, sinó els seus rivals, els liberals del partit d'Autenticitat i Modernitat (PAM), pròxims a la institució monàrquica.

“El cas de Mohcin ens torna a mostrar que la societat exerceix un rol de gendarme. Està vigilant davant qualsevol injustícia i per això ocupa el carrer i sense por”, van assegurar a EL PERIÓDICO fonts de l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH). Aquesta organització alerta de la plaga dels suïcidis, que s'ha intensificat els últims anys entre els joves, per desesperança o per injustícia. La majoria dels casos, però, s'amaguen perquè no arribin a l'opinió pública i hi pugui haver un efecte contagi. 

Temes:

Marroc