CRISI A VENEÇUELA

Un policia mort i desenes de ferits i detinguts en una manifestació contra Nicolás Maduro

L'oposició convoca una vaga general per divendres i l'Exèrcit amenaça d'intervenir les empreses que se sumin a l'aturada

Opposition supporters take part in a rally against Venezuela’s President Nicolas Maduro’s government in Caracas, Venezuela, October 26, 2016. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins TPX IMAGES OF THE DAY / CARLOS GARCIA RAWLING (REUTERS)

Opposition supporters take part in a rally against Venezuela’s President Nicolas Maduro’s government in Caracas, Venezuela, October 26, 2016.  REUTERS/Carlos Garcia Rawlins      TPX IMAGES OF THE DAY
caracas2
Protestes a Veneçuela contra Nicolás Maduro.

/

2
Es llegeix en minuts

Un policia mort i dos de ferits és el balanç provisional de la manifestació contra el Govern de Nicolás Maduro que l'oposició ha organitzat aquesta matinada a l'estat de Miranda, a Veneçuela. Els incidents s'han produït quan les forces de l'ordre intentaven dissoldre la protesta. Aquest incident té lloc després que l'oposició hagi donat per enterrada la via del diàleg i hagi convocat per a aquest divendres una vaga general contra el règim chavista. L'Exèrcit ha amenaçat d'intervenir totes aquelles empreses que se sumin a l'aturada.

El ministre d'Interior i Justícia de Veneçuela, Néstor Reverol, ha explicat que la policia "ha procedit a intentar dispersar la manifestació i, per part dels manifestants, s'ha iniciat un atac amb arma de foc" en què un agent ha mort i dos han resultat ferits. D'aquests, un ha rebut un tret, i l'altre, l'impacte d'un objecte contundent. La fiscalia ha obert una investigació i hi ha dues persones detingudes.

També hi ha hagut incidents al municipi de San Francisco, a l'estat de Zulia, on, durant una altra manifestació, quatre persones han resultat ferides per una "mala pràctica policial", segons ha admès el ministre Reverol. "Un grup de persones no identificades en companyia de funcionaris de la policia del municipi de San Francisco han accionat objectes contundents i armes de foc", ha explicat el ministre abans d'anunciar la destitució del director de la policia local "perquè se sotmeti a les investigacions" de la fiscalia.

Les protestes contra el Govern de Maduro s'han repetit aquest dimecres a Caracas i en diverses ciutats del país. Els convocants reivindiquen el dret a sotmetre el president del país a un referèndum revocatori, que ha quedat suspès pels tribunals veneçolans.

"NO PERMETREM ALDARULLS"

Notícies relacionades

A falta de poques hores per a la vaga general de divendres, convocada per l'opositora Mesa d'Unitat Democràtica (MUD), el número dos del chavisme, Diosdado Cabello, ha advertit que l'Exèrcit agafarà el control de les empreses que se sumin a la vaga. Durant el seu programa setmanal de televisió, el també primer vicepresident del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) ha afirmat que la decisió d'intervenir les companyies que no operin aquest 28 d'octubre té el suport del president Maduro.

"En vaig parlar amb el president, i la instrucció del president és que empresa que es pari, empresa presa pels treballadors i per la Força Armada, aquí no permetrem 'bochinche' (aldarulls)", ha dit Cabello. Ha argumentat que aquesta mesura s'aplicarà per "evitar" que els ciutadans "paguin les conseqüències d'aquests bojos", en al·lusió als representants de l'aliança antichavista, Mesa de la Unitat Democràtica (MUD). "I vostè, senyor empresari, sabrà si segueix aquests bojos o si decideix treballar al costat del Govern per aquesta pàtria", ha dit.