La crisi política veneçolana

L'oposició veneçolana enterra el diàleg promogut pel Vaticà

Els dirigents opositors anuncien que no es reuniran amb els chavistes i convoquen una vaga general

Maduro acusa els seus rivals de covards i anuncia que sí que concorrerà a la reunió d'illa Margarita

icoy36050308 venezuela161026202301

icoy36050308 venezuela161026202301 / Cristian Hernandez

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

En mig de massives manifestacions de l’oposició i el chavisme –cada sector inflexible en les seves consignes i objectius–, l’inici del diàleg entre el Govern i la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD), que havia sigut convocat per diumenge que ve a illa Margarita, va quedar ferit de mort. Només un miracle aconseguirà reanimar-lo i això no sembla estar en mans del papa Francesc, que a través del seu emissari, el nunci apostòlic a l’Argentina, Emil Paul Tscherring, va intentar bastir uns ponts que no van trigar gens a ensorrar-se arran de l’enfrontament.

Ahir va ser un dimecres agitat, tens, amb les diferències a flor de pell expressades en cada crit al carrer. La MUD va promoure l’ocupació de Veneçuela per forçar la realització del referèndum revocatori, el procés del qual va quedar dijous passat als llimbs. «I va a caer y va a caer», van cantar els seus seguidors amb força. A les mateixes ciutats, tot just separats per escassos carrers, el chavisme cridava a «defensar la revolució». «El poble està alerta i no l’atura ningú», va dir Nicolás Maduro a «la seva» multitud.

FERIT DE MORT

 

Enmig de l’intercanvi de consignes de guerra, el president de l’Assemblea Nacional (AN), Henry Ramos Allup, va estendre el certificat de defunció de la trobada de diumenge, entre altres raons per les desavinences a la mateixa MUD. «La nostra posició és que o anem tots els partits al diàleg o no hi va cap», va dir. Però, a més, va remarcar que l’oposició «no tindria res a donar i tot a exigir» en una eventual reunió.

El governador de l’estat de Miranda, l’opositor Henrique Capriles, no va trigar a anunciar la radicalització de noves mesures «contra el cop», com la convocatòria d’una vaga general demà, divendres, a més de promoure el judici polític contra Maduro en un Parlament on la MUD té majoria qualificada  «Si ens roben el dret a votar, l’actitud ha de ser una altra», va manifestar.

Per la seva part, Maduro es va reunir amb el seu Consell de Defensa de la Nació al palau de Miraflores. «Vaig invitar Ramos Allup i no hi va assistir. Convoco amb tota la força de la meva ànima al diàleg. Dins de la Constitució tot, fora d’ella res», va proclamar més tard als seus seguidors.

COVARDS I SENSE PARAULA

Notícies relacionades

Maduro va acusar l’oposició de covardia i de faltar a la seva paraula al negar-se a conversar diumenge. «Crido a la convivència així com crido a la lluita i el combat. No s’equivoquin amb nosaltres. Alguns sectors de la dreta estan borratxos d’ambició perquè vam tenir una ensopegada electoral, encoratjats. Ara estan desesperats i han rebut l’ordre del nord d’acabar amb la revolució. És l’última ordre de (Barack) Obama que se’n va».

La suspensió del revocatori apareix com un problema insalvable per trobar un mínim punt en comú entre el Govern i la MUD. Fins i tot Miguel Rodríguez Torres, que va ser ministre amb Chávez, va assegurar que aquesta mesura tanca una alternativa democràtica i «l’obre a la violència». Per allunyar aquest fantasma, la consulta «és l’alternativa». Rodríguez Torres va fer una crida en aquest sentit a mirar-se al mirall de l’extint líder bolivarià, «que va tenir maduresa» per sotmetre’s a l’escrutini popular en una consulta. H

El clima d’enfrontament entre Rússia i els Estats Units té també com a escenari Veneçuela. Rússia va qualificar d’«inadmissible» la ingerència externa en els afers interns de Veneçuela, que juntament amb Cuba és el principal aliat del Kremlin a l’Amèrica Llatina i el seu principal importador d’armament.

Serguei Riabkov, el viceministre d’Afers Estrangers rus, no va anomenar directament els Estats Units, però a ningú li va passar inadvertida l’al·lusió. «En nombroses ocasions hem recolzat els esforços dels antics dirigents d’una sèrie de països per estimular el diàleg entre els veneçolans… aquest és el camí a seguir (...) en el marc de l’ordre constitucional, sense ingerència destructiva ni intents d’imposar models que causen divisió en la societat», va declarar. Rússia, va afegir Riab-kov, segueix la situació que viu Veneçuela «amb inquietud».