UN PAÍS DE DOL

La vida en negre a Tailàndia

La població ha d'evitar la roba de colors i el Govern regala samarretes negres per mitigar el desproveïment

Bangkok demana les extradicions dels tailandesos que es mostrin crítics amb la monarquia a l'estranger

kamor35931262 szn006  bangkok  thailand   16 10 2016   two thai women dres161021213926

kamor35931262 szn006 bangkok thailand 16 10 2016 two thai women dres161021213926 / DIEGO AZUBEL

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les autoritats de Tailàndia afronten el repte de compatibilitzar la classificació per al Mundial de futbol amb el duel nacional decretat per la recent mort del rei Bhumibol. El partit decisiu se celebrarà a Bangkok el 15 de novembre perquè Austràlia ha rebutjat endarrerir-lo o jugar-lo en un tercer país. Però es disputarà a porta tancada o amb instruccions al públic de vestir de negre i controli l’entusiasme després dels hipotètics gols. La Federació de Futbol Tailandesa cavil·la encara els detalls.

Molts tailandesos veien en el rei un pare després de set dècades al tron. Una propaganda d’aire nord-coreà i l’amenaça d’anys de presó per criticar-lo expliquen només en part la devoció popular. La devastació emocional és sincera i convé oficialitzar-la. El dol nacional durarà un any, els tailandesos hauran d’evitar la roba acolorida almenys durant un mes i els esdeveniments esportius i musicals s’han cancel·lat fins a nova ordre.

La prostitució

És habitual que després de tsunamis, cops d’Estat o altres tragèdies a Tailàndia es recorri a la prostitució per prendre el pols al país. I el Soi Cowboy, epicentre del sector a Bangkok, està tancat. Les joves prostitutes han sigut instruïdes perquè tornin a les seves cases de la Tailàndia rural durant unes quantes setmanes.

Les webs d’oficines governamentals, ambaixades, la borsa, aerolínies nacionals, diaris i negocis privats segueixen monocromàtiques una setmana després de la mort de Bhumibol. També la població vesteix majoritàriament de rigorós negre, amb breus incursions en el blanc, que simbolitza la puresa, o els grisos. La sobtada obligació moral del negre amenaça amb el desproveïment. Moltes botigues han esgotat les seves existències, mentreque  altres han multiplicat els preus malgrat les amenaces de presó o multes per als que busquin lucre en el drama.

Ennegrir tot el país exigeix ímprobes esforços. Els últims dies han aparegut als carrers estacions gratuïtes amb tint negre perquè la població col·loqui en grans cisternes les seves peces acolorides i les recuperi a punt per al dol. El Govern ha exigit als fabricants que augmentin la producció de samarretes negres i ha destinat 40 milions d’euros perquè els bancs estatals les regalin a vuit milions de tailandesos pobres.

Assetjament als reticents

Notícies relacionades

Alguns tailandesos reticents al negre han sigut assetjats per ultramonàrquics. El general Prayuth, en el poder des del motí del 2014, ha hagut d’asserenar aquests fiscals populars. «No està bé perseguir els que no vesteixen de negre. No fem d’això un problema», ha manifestat Prayuth en un inusual rampell de seny. En canvi, el seu ministre de Justícia, Paibooln Koomchaya, ha encoratjat els vigilants espontanis assegurant que «no hi ha res millor que la justícia social».

La tranquil·litat, no obstant, segueix imperant. Les xarxes socials han recollit algun incident aïllat de grups de gent agredint els que havien insultat el monarca finat. La llei de lesa majestat es compleix amb més zel des que els militars van prendre el poder i aquesta setmana fins i tot han demanat a la resta de països que els entreguin els tailandesos que faltin el respecte a la monarquia a l’estranger. La sol·licitud és impracticable, però desvela el vigor amb què subjecten les brides del país. Està previst que el príncep Vajiralongkorn sigui nomenat monarca els pròxims dies. Alguns experts asseguren que el cop militar buscava precisament pilotar el país durant el relleu reial. 

Temes:

Tailàndia