FINAL D'UNA ETAPA

França tanca definitivament la 'Jungla' de Calais per reallotjar els refugiats

És previst que l'operativa arrenqui a primera hora del matí de dilluns i afecta els més de 6.400 acampats

El Regne Unit ja s'ha fet càrrec de 200 menors sense acompanyant, encara que en queden per assignar uns quants centenars més

Tensió a Calais en les hores prèvies al desallotjament del campament. / ATLAS

Tensió a Calais en les hores prèvies al desallotjament del campament.
lpedragosa35428772 an aerial view shows makeshift shelters  tents and container160908231450

/

1
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO SÁNCHEZ / CALAIS

«Frànça no serà un país de camps de refugiats». Amb aquesta declaració de principis, el president francès, François Hollande, anunciava el 24 de setembre passat el tancament definitiu de la Jungla de Calais, al nord de França. Després de setmanes d’incertesa, ha arribat el moment: aquesta matinada passada estava previst que comencés l’evacuació dels més de 6.400 immigrants i refugiats que malviuen en aquesta terra de ningú, alguns a l’espera de travessar el Canal de la Mànega, molts altres amb l’esperança de rebre finalment el seu estatus d’exiliats a França.

El dispositiu havia de començar a les vuit del matí amb l’arribada dels primers autobusos. Al llarg d’aquesta primera jornada, 2.400 acampats sortiran de la Jungla per ser repartits en 300 centres d’acollida temporals creats en diferents regions de França, a excepció de Còrsega, que no acollirà cap refugiat. En una setmana, segons els càlculs de l’Executiu, l’històric camp de Calais tancarà definitivament les  portes.

SEPARATS EN FILES / Per portar a terme aquesta operació, el Govern ha adaptat un hangar de 3.000 metres quadrats. Un a un, afganesos, eritreus i sudanesos, nacionalitats majoritàries al camp, «seran separats en quatre files: homes sols majors d’edat, menors no acompanyats, famílies i persones vulnerables», explica Fabienne Buccio, prefecte de la regió de Pas-de-calais i responsable del dispositiu.

Segons l’Executiu, actualment existeixen 7.500 places entre els diferents centres d’acollida repartits per tot el país. «¿Com es viu a Marsella?», es pregunta Mohammad, un noi sudanès de 22 anys que, després de malviure vuit mesos al camp de la Jungla, intentarà arribar a aquesta zona.

Notícies relacionades

I és que són molts els interrogants que es plantegen ara. ¿Com seran rebuts? ¿En quines condicions? ¿Quant temps es podran estar als centres temporals?

No totes les regions han acceptat de bon grat la presència de refugiats. «És una bogeria, d’aquesta manera multiplicarem els Calais per tot França», criticava Laurent Wauquiez, president del Consell Regional d’Alvèrnia-Roine-Alps i membre del partit conservador Els Republicans. Un discurs repetit per Valérie Pécresse, la seva homòloga a Illa de França : «Estem creant potencials mini-Calais i és inacceptable».