LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Clinton i Trump intercanvien pulles en un sopar de caritat

Tots dos es van saludar al finalitzar la gala. / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

Tots dos es van saludar al finalitzar la gala.
Clinton, asseguda al costat del bisbe de Nova York, observa Trump durant la seva intervenció en el sopar benèfic de dijous.

/

2
Es llegeix en minuts

Hores després del tercer i últim debat presidencial, en què Donald Trump va qüestionar la democràcia als EUA a l'afirmar que només acceptarà el resultat de les eleccions si guanya, el candidat republicà i la seva rival demòcrata, Hillary Clinton, han coincidit en un sopar de caritat en què han intercanviat bromes carregades d'acidesa.

El sopar, que organitza la Fundació Al Smith per recaptar fons per a la infància i que s'ha celebrat aquesta matinada a l'hotel Waldorf Astoria de Nova York, és una tradició de dècades en què participen els candidats a la Casa Blanca, normalment en un ambient distès. En aquesta ocasió, no obstant, ha coincidit amb la fase final d'una tensa campanya electoral marcada per les sortides de to de Trump. Amb més o menys encert, i en un to de falsa amabilitat, Trump i Clinton s'han intercanviat retrets davant els assistents al sopar, que en alguns moments no sabien si riure o no.

El primer que ha pres la paraula ha sigut Trump, que ha carregat una vegada més contra els mitjans, fent broma amb el discurs que la seva dona, Melania Trump, va plagiar a Michelle Obama. "Tots els mitjans diuen que el discurs de Michelle Obama va ser fantàstic i la meva dona Melania fa exactament el mateix discurs i tothom se li tira a sobre". Després d'aquesta concessió, el magnat va apuntar a Clinton. "Està en política des dels anys 70. L'economia és un fracàs, el Govern és corrupte i ella diu: 'voteu-me que ho arreglaré'". L'exsecretària d'Estat l'observava amb mirada de gel.

L'HÀBIT DE PUNTUAR LES DONES

Notícies relacionades

Després li ha arribat el torn a Clinton, que ha jugat amb la tensió entre tots dos al·ludint al fet que el magnat hagi parlat primer: "Mai hauria imaginat que Trump fes una transició de forma pacífica". Després ha passat a carregar contra el republicà pels seus comentaris masclistes sobre les dones i el seu hàbit de puntuar-les, i ho ha fet nomenant un símbol per a tots els nord-americans, l'Estàtua de la Llibertat. "Donald mira l'Estàtua de la Llibertat i hi veu un 4, potser un 5 si es desprèn de la torxa i de la taula i es canvia els cabells", ha dit en to seriós abans d'afegir: "Pensant en això, ¿sabeu quin seria un bon número per a una dona? El 45". El pròxim president dels EUA serà el número 45 de la història del país.

Els candidats s'han assegut a la mateixa taula, separats pel bisbe de Nova York, Timothy Dolan, i al final del sopar han fet una encaixada de mans, un gest que van evitar durant el tercer debat. Això no ha evitat que es visqués un sopar tens. L'ha descrit a la perfecció l'organitzador de la gala, Alfred Smith IV, al dir en la seva presentació": "Aquesta ha sigut una campanya per als llibres d'història i també per als llibres de psiquiatria".