CANVI DE CICLE AL SUD-EST ASIÀTIC

Mor el rei de Tailàndia, el més ric i el més longeu

El monarca tailandès va aconseguir convertir una institució desprestigiada i odiada en la més sòlida i estimada de la població

mtlopez35891208 szn017 bangkok  tailandia  13 10 2016   una mujer tailandesa161013140904

mtlopez35891208 szn017 bangkok tailandia 13 10 2016 una mujer tailandesa161013140904 / DIEGO AZUBEL

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Al País dels Somriures l'esperen dies, setmanes o mesos de llàgrimes. El rei Bhumibol ha mort aquesta nit a Tailàndia als 88 anys després d'haver passat l'últim any ingressat a l'Hospital Sirijah de Bangkok. L'esperat desenllaç no només sumirà el país en el dol sinó que obrirà el sensible assumpte de la seva successió.

Bhumibol havia nascut a Cambridge i estudiat a Suïssa abans d'accedir al tron als 18 anys, fet que el convertia en el monarca més longeu del planeta. En set dècades va convertir una institució desprestigiada i odiada en la més sòlida i estimada pels tailandesos.

També era el monarca més ric, amb una fortuna de 30 mil milions de dòlars el 2014. Això no va impedir el sincer amor dels seus súbdits, molts d'ells sumits en una dolorosa pobresa. Centenars de tailandesos s'havien congregat en els últims dies a les portes de l'hospital per pregar amb les seves samarretes grogues, símbol de la monarquia, o roses, el color de la sort.

SUPORT POPULAR

Està previst que hereti la corona el seu fill, el príncep Maha Vajiralongkorn, que no té el suport popular de què gaudia el seu pare ni la seva consideració semidivina. Bhumibol havia exercit de ciment social en un país irremeiablement fracturat i on governa una junta militar colpista des del 2014. Molts experts vaticinen temps durs a Tailàndia.

Notícies relacionades

La seva mort s'intuïa des que les autoritats van anunciar diumenge que el seu estat era “inestable”, que suposava una flagrant ruptura amb l'acostumat optimisme dels comunicats médicos.

La llei que estableix penes de tres a dotze anys de presó a tothom qui propagui rumors o insulti la família reial havia mantingut la seva imminent mort fora del debat fins al comunicat d'aquesta nit.