Alep, al límit davant l'ofensiva d'Assad

Els queviures escassegen a la part rebel d'Alep, objectiu continu de bombardejos sobre emplaçaments civils

França denuncia crims de guerra a la ciutat siriana davant el Consell de Seguretat de l'ONU

Alep, al límit per l’ofensiva d’Assad. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

La situació humanitària a la ciutat siriana d’Alep es precipita per un abisme sense fons. Les bombes –que aquest cap de setmana van continuar castigant una ciutat convertida en un bastió rebel on estan atrapades unes 250.000 persones– aprofundeixen una crisi amb trets de fi del món. «És com l’infern», descrivia ahir a EL PERIÓDICO Ammar al-Salm, director a Alep dels anomenats Cascos Blancs. «Abans del migdia (d’ahir, diumenge) vam veure menys bombardejos i vam pensar que la situació anava a millor. Però passades les quatre de la tarda, vam registrar 110 atacs», va detallar. Una escalada que, segons els Cascos Blancs, va deixar almenys 85 morts, uns 200 ferits i es va encruelir sobre els objectius civils.

«Els hospitals ens diuen que no tenen lloc per a més gent. Dissabte vam haver de portar els ferits a casa seva. Hem vist persones fent fila a terra, esperant ser ateses», va afegir el responsable local de la Defensa Civil Siriana. De fet, els centres hospitalaris de la ciutat han fet una crida urgent de donacions de sang de tots els grups.

MERCATS SENSE MENJAR / A més a més, a l’est de l’urbs –la zona controlada per l’oposició al president sirià, Baixar al-Assad (i que engloba des de moderats fins a gihadistes)–, els queviures comencen a escassejar. «El mercat és buit. Totalment buit. No hi ha ni combustible, ni menjar», va assegurar a aquest diari l’activista resident a Alep Mahmoud Rashwani. «Ara la gent està fent servir tot el que havia emmagatzemat», va apuntar. «Encara que l’aigua i l’electricitat no són cap problema, perquè no tenim aigua ni electricitat des de fa tres anys. El problema és el menjar», va destacar Rashwani.

Notícies relacionades

ACUSACIONS DIPLOMÀTIQUES / Mentre la ciutat agonitza, en una reunió extraordinària del Consell de Seguretat de l’ONU a Nova York, els diplomàtics de torn debatien sobre la situació a Síria. França va afirmar que s’estan cometent crims de guerra a Alep. Els Estats Units van anar més lluny. «El que Rússia està patrocinant i fent a Alep no és contraterrorisme: és una barbàrie», va asseverar l’ambaixadora nord-americana davant l’ONU, Samantha Power. «En lloc de buscar la pau, Rússia i Assad fan la guerra, atacant cooperants, civils i rescatadors. Rússia i Assad han de deixar de bombardejar», va postil·lar Power, en referència als atacs d’avions de Moscou, aliada de Damasc, sobre la ciutat. Diversos edificis residencials del barri oriental d’Al-Maixad, a Alep, van cremar ahir després d’una descàrrega de bombes incendiàries. El Regne Unit es va sumar al cor de denúncies pels atacs militars en edificis civils.

Lluny dels discursos i les proclames, a la part rebel d’Alep, la resistència durarà tot el que duri el rebost.