COMICIS LEGISLATIUS A LA FEDERACIÓ RUSSA

El partit de Putin guanya unes eleccions marcades per l'alta abstenció i les irregularitats

La participació va ser especialment baixa a Moscou, on es van produir el 2011 les protestes contra el "frau", que va registrar la meitat de participació de votants en relació amb llavors

Els sondejos a peu d'urna certifiquen l'anunciada victòria de Rússia Unida, amb un 44,5% dels vots, en una jornada en què es van denunciar nombroses irregularitats electorals

Russian President Vladimir Putin casts a ballot at a polling station during a parliamentary election in Moscow, Russia, September 18, 2016. Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.

Russian President Vladimir Putin casts a ballot at a polling station during a parliamentary election in Moscow, Russia, September 18, 2016. Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. / SPUTNIK (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

la jornada electoral d’ahir a Rússia va ser pràcticament una calcomania del que es va veure durant la campanya electoral, especialment a Moscou i Sant Petersburg. Els col·legis de les dues ciutats que van acollir el gruix de les protestes contra la suposada manipulació del recompte després dels comicis del 2011 presentaven una afluència d’electors molt limitada, similar als semibuits mítings d’agitació electoral dels dies previs a la votació. 

    Com s’esperava, la victòria va correspondre al partit pro-Kremlin Rússia Unida, amb el 44,5% dels sufragis, segons els sondejos a peu d’urna. L’única novetat respecte a la Duma sortint va consistir en el fet que els ultranacionalistes de Vladímir Zhirinovski van prendre la segona posició als comunistes liderats per Guennadi Ziugànov, amb un 15,3%  dels vots, sempre segons la mateixa font.

    Les dues formacions liberals i prooccidentals –Parnas, de l’assassinat Borís Nemtsov, i Iàbloko, encapçalat per Grigori Iavlinski– queden de moment fora de la Duma Estatal, i podrien no aconseguir ni tan sols una victòria parcial en les circumscripcions uninominals, segons va avançar el rotatiu Védomosti. Els 450 diputats de què es compon la Cambra baixa del Parlament rus s’elegeixen d’acord amb un sistema mixt: 225 escons per llistes de partit i sistema proporcional en una circumscripció única, i la meitat restant en demarcacions uninominals.

    Com que les enquestes a boca d’urna proporcionen dades del primer apartat, és previsible que Rússia Unida pugui arrodonir la seva victòria una vegada culminats els dos recomptes i comptar amb una còmoda majoria superior a la meitat dels escons de la Duma Estatal.

    Al marge del triomf de Rússia Unida, previsible i anunciat des de fa setmanes, la baixa participació va ser la notícia més destacada de la jornada electoral. Segons va voler destacar a primera hora de la tarda, sense temptatives de maquillatge, la flamant presidenta de la Comissió Electoral Central, El·la Pamfílova, la participació a tres hores del tancament dels col·legis estava sent baixa, no arribava al 40% en el conjunt del país, 10 punts per sota en relació amb la convocatòria de fa cinc anys.

    A Moscou, on ha sorgit una classe mitjana urbana molt distanciada ideològicament de l’actual líder del Kremlin, l’abstenció va adquirir proporcions dramàtiques. Dues hores abans del tancament dels col·legis electorals, segons el portal de notícies Meduza, només el 28,63% havia anat a votar, davant del 50% a la mateixa hora el 2011.

    A Sant Petersburg, la segona ciutat del país, l’assistència a les urnes a aquella hora quasi no superava el 16%, fet que a primera vista permet deduir que aquells que van sortir al carrer denunciant fa cinc anys la suposada «manipulació electoral» en aquesta ocasió han preferit girar l’esquena a les urnes.

    Malgrat l’increment de l’abstenció, el president rus, Vladímir Putin, va qualificar la xifra d’afluència de votants d’«elevada», alhora que va considerar «bo» el resultat del partit governamental.  Les seves paraules semblen allunyar la possibilitat d’un relleu al capdavant del Govern del cada cop més impopular Dmitri Medvédev, que al seu torn encapçala la formació oficialista.

Notícies relacionades

DENÚNCIES D’IRREGULARITATS / Durant la jornada es van produir nombroses denúncies d’irregularitats electorals a les quals Pamfílova haurà de donar resposta en els pròxims dies. Segons Meduza, es va constatar la pràctica del carrusel –un sistema organitzat mitjançant el qual el mateix votant diposita les seves paperetes a diversos col·legis– almenys a Moscou i a les regions d’Altai (Sibèria) i Stavropol (sud). A Rostov, una càmera va gravar com una dona introduïa multitud de paperetes en una urna sense que ningú l’hi impedís.

    A primera hora de la tarda, la tranquil·litat regnava al col·legi instal·lat a la Casa de l’Actor en ple centre moscovita. La representant de la comissió electoral local, Irina Niderman, destacava, com a única diferència respecte a anteriors cites electorals, la presència de menys observadors. «És més tranquil, sobretot per l’absència dels combatius observadors del partit de Navalny», va constatar. El cèlebre bloguer anticorrupció Aleksei Navalny no pot ser candidat pels seus problemes amb la justícia.