EDITORIAL

Eleccions a la Rússia de Putin

1
Es llegeix en minuts

Els russos van avui a les urnes per renovar el Parlament, la Duma, i ho fan amb el convenciment que poc o res canviarà políticament, aclaparats a més pel deteriorament de la situació econòmica i la degradació d'alguns serveis públics bàsics, com la sanitat. Fa cinc anys, després de les anteriors eleccions legislatives i presidencials, milers de russos van sortir al carrer durant alguns dies a protestar perquè consideraven que els resultats d'aquells comicis havien sigut manipulats. Tot va acabar amb una demostració de força de les autoritats, que van detenir centenars de persones sota l'acusació de subvertir l'ordre públic. Des d'aleshores, el setge a tota dissidència ha sigut contundent, i això fa molt difícil que existeixi una oposició democràtica ben organitzada. Les opcions per les quals poden optar els russos són escasses. Hi ha Rússia Unida, el partit de Vladímir Putin que té tots els números per tornar a guanyar. Després hi ha la ultradreta nacionalista que reivindica el comunisme, i diverses formacions petites suposadament d'oposició que serveixen per demostrar que hi ha pluralisme.

Notícies relacionades

L'apatia dels russos davant dels comicis també s'explica per la declinant situació econòmica. Putin va treure Rússia del marasme econòmic dels anys 90 i el país va tenir un creixement sostingut fins al 2008 gràcies a l'elevat preu del gas i el petroli, però això s'ha acabat, amb l'agreujant que no ha diversificat una economia concentrada en els hidrocarburs. I a tot això s'hi ha d'afegir l'efecte de les sancions occidentals.

Davant d'aquesta situació, Putin ha recorregut al patriotisme. Per una banda, amb el múscul militar demostrat amb l'annexió de Crimea, la no declarada intervenció a l'est d'Ucraïna i l'activíssima presència a Síria que ha convertit Rússia en un protagonista imprescindible per solucionar aquella guerra. Per una altra, amb el que considera un rearmament moral enfront d'Occident fent servir la molt reaccionària Església ortodoxa, a la qual ha fet nombroses concessions en temes capitals com l'educació. La popularitat de Putin continua sent molt elevada. Per això, malgrat l'apatia de l'electorat, continuarà controlant la Duma, cosa imprescindible per a les pròximes eleccions presidencials i per a l'aplicació de reformes que poden tenir un cost social molt elevat.