CRISI HUMANITÀRIA A EUROPA

París obrirà el seu primer camp de refugiats a mitjans d'octubre

Serà un centre d'acollida temporal amb 600 places on els migrants s'estaran un màxim de 10 dies

A finals d'any es crearà a la perifèria parisenca un segon campament per a dones i menors no acompanyats

  / EFE / IAN LANGSDON

 
mbenach35404432 migrants are seen at a makeshift camp on a street  northern 160906165316
mbenach35404593 par10 par s  francia   06 09 2016   la alcaldesa de par s  a160906164151
mbenach35405270 this photo taken on september 6  2016 in forges les bains  s160906164200

/

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha detallat aquest dimarts el funcionament del primer campament per a refugiats de la capital, que obrirà les portes a mitjans d'octubre al nord-est de París i serà gestionat per l'associació Emaüs Solidarité. Un segon camp, destinat a dones i menors no acompanyats, se situarà a Ivry, a la perifèria sud-est de la capital, a finals d'any.

Davant la proliferació de campaments informals als voltants de les estacions de tren del nord-est de París -sistemàticament i regularment desmantellats per la policia-, Hidalgo va anunciar el 31 de maig la intenció de crear un centre humanitari que complís amb els estàndards internacionals.  

Aquest dimarts, la regidora socialista ha tornat a defensar el projecte per una qüestió de “coherència” amb la tradició d'acollida de França i el fet que els dispositius governamentals per atendre les milers de persones que arriben fugint de la guerra i la misèria estan “saturats”.

Des del juny del 2015, els serveis socials han atès 15.000 refugiats als carrers de París i res indica que el flux migratori hagi de disminuir a curt termini.  

Els nous centres intenten així pal·liar la situació d'urgència humanitària i acabar amb les condicions insalubres i indignes dels migrants amuntegats dormint al ras en jardins i estacions de metro.

AVALUACIÓ MÈDICA I ADMINISTRATIVA

El de París, ubicat a prop de la porta de la Chapelle, comptarà a l'exterior de l'edifici amb una cèl·lula d'acollida situada en una estructura inflable de 800 metres en forma de bombolla. Allà s'hi portarà a terme una primera avaluació mèdica i psicològica dels immigrants a mesura que vagin arribant, així com de la seva situació administrativa.

A l'interior del camp hi haurà un àrea d'allotjament temporal amb 600 places per a homes distribuïdes en habitacions en fusta prefabricada amb capacitat per a quatre persones. S'hi podran estar entre cinc i 10 dies abans de ser derivats a un emplaçament definitiu.  

Aquesta zona s'aixecarà amb estructures modulars a base de contenidors marítims de fàcil muntatge, adaptables en funció de les necessitats del campament i organitzades en vuit “barris” diferenciats per colors, segons ha explicat l'arquitecte responsable del projecte, Julien Beller.

Vuit blocs sanitaris, un menjador, sales comunes, espais d'oci i zones verdes completaran un recinte que l'artista urbà JR s'encarregarà de decorar.

POBLACIÓ VULNERABLE

El segon emplaçament, ubicat en una antiga fàbrica d'aigües d'Ivry, disposarà de 350 places per atendre la població més vulnerable (dones, soles o amb fills, i menors no acompanyats).

Els migrants disposaran d'una targeta amb les seves dades i la seva fotografia per poder accedir als serveis del camp, però no estaran sotmesos a cap control policial, ha assegurat l'alcaldessa.

La filosofia i el funcionament del camp de refugiats de París s'assembla als de Grande Synthe, al nord de França, a prop de Dunkerque, impulsat per l'alcalde ecologista de la localitat, Damien Carême, i gestionat per Metges sense Fronteres.

Els dos campaments de la regió parisenca funcionaran durant un període màxim de quatre anys i després es destinaran a altres projectes. El pressupost per finançar-los serà de 6,5 milions d'euros, assumit en un 80% per l'Ajuntament de París i la resta per l'Estat francès.

La capital es farà càrrec del 50% de les despeses de manteniment de la cèl·lula d'acollida, que serà d'1,2 milions d'euros a l'any, mentre que el Ministeri de Vivenda sufragarà les despeses d'allotjament.

Notícies relacionades

“Aquest centre de refugiats és una primícia a Europa”, ha ressaltat Hidalgo en la roda de premsa de presentació del projecte. “Es correspon amb els nostres valors, reaccionem amb lucidesa i sense ingenuïtat davant el nostre deure”, ha afegit.

Incendi provocat en un altre futur centre d'immigrants

Aquest dimarts a la matinada hi ha hagut un incendi en un altre futur centre d'acollida d'immigrants situat a Forges-les-Bains, a 50 quilòmetres al sud-oest de París. L'edifici, que havia d'entrar en funcionament a l'octubre, ha sigut objecte d'una acció que la fiscalia considera criminal, segons han assenyalat els mitjans francesos. El foc s'ha declarat cap a les 0.23 hora local, tres hores després d'una reunió entre l'alcaldia local i els habitants sobre l'arribada dels immigrants, durant la qual un centenar de persones es van manifestar en contra. El centre, el sostre del qual ha resultat particularment afectat, estava dissenyat per a una capacitat total de 200 places i havia de rebre als seus primers 90 inquilins el mes vinent. La ministra francesa de Vivenda, Emmanuele Cosse, present amb Hidalgo en la roda de premsa sobre el campament de París, ha denunciat els fets i ha garantit que el recinte obrirà igualment les seves portes. “Hi haurà unes setmanes de retard, però obrirà”, ha assegurat. “És una vergonya. És detestable actuar així. Espero que els responsables siguin sancionats com es mereixen”, ha denunciat per la seva part l'alcaldessa de París.