Proactiva Open Arms sol·licita a Defensa protecció per als operatius de rescat davant de Líbia

El Ministeri es compromet a pressionar per canviar els objectius de la missió europea al Mediterrani i protegir les organitzacions de rescat

Una nau de Metges sense Fronteres va ser atacada i abordada a 24 milles nàutiques al nord de Líbia

 

  / PROACTIVA OPEN ARMS

4
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

L'oenagé catalana de socorristes Proactiva Open Arms (POA) ha sol·licitat al Ministeri de Defensa protecció per desenvolupar de manera segura les activitats de rescat de refugiats i immigrants davant de les costes de Líbia, després que s'hagin registrat diversos incidents de seguretat a la zona.

“Ens hem posat en contacte amb el Ministeri de Defensa i els hem explicat quina és la situació que s'està vivint allà”, explica a EL PERIÓDICO Laura Lanuza, responsable de premsa de POA. Segons Lanuza, el Ministeri de Defensa s'ha mostrat receptiu i s'ha compromès “a treballar conjuntament per dirigir-se a Brussel·les [centre de coordinació de l'operació naval Sofia, que busca desbaratar les xarxes de tràfic de migrants] perquè, dins de l'operació Sofia, es canviïn les missions i s'incloguin entre els seus objectius la protecció de les oenagés dins de la zona de recerca i rescat al nord de Líbia”.

PROACTIVA OPEN ARMS

L''Astral', el vaixell de rescat que POA té desplegat a la zona, va ser abordat per guardacostes libis en el seu primer dia a la zona de recerca i rescat al nord de Líbia, el mes de juliol passat. Els guardacostes libis van demanar a l''Astral' per la ràdio que paressin. S'hi van acostar i, dos dels tripulants de la llanxa ràpida dels guardacostes, armats, van pujar a bord. “Ens van dir que estàvem en aigües líbies. Però el capità els va ensenyar que no era cert, i ells es van calmar. I els vam convidar a cafè i te... En cap moment hi va haver sensació de perill, no hi va haver moments tensos”, precisa Lanuza.

La presència intimidatòria de guardacostes libis armats en llanxes ràpides al voltant de les pasteres és habitual fins i tot en aigües internacionals, fora de les 12 milles d'aigües territorials, com va poder comprovar recentment aquest diari.

PROACTIVA OPEN ARMS

NO HI HAURÀ CANVI DE PLANS

A POA no tenen intenció de canviar els seus protocols i allunyar-se més de la costa de Líbia, ja que “la majoria dels naufragis es produeixen entre les 12 i les 24 milles”, i allà és on operen habitualment. “Però si a curt termini l'operació Sofia no es converteix en preventiva en lloc de reactiva, ens veurem obligats a canviar els protocols” i a actuar més lluny de la costa, apunta Lanuza. Allunyar-se més suposaria “la pèrdua de moltes vides”.

"Allunyar-se de la costa "Allunyar-se de la costa suposaria la pèrdua de moltes vides"

Aquesta petició es fa després de conèixer-se que el dia 17 d'aquest mes al matí hi va haver un incident més greu contra el navili de rescat de Metges sense Fronteres (MSF) 'Bourbon Argos': hi va haver trets, encara que ningú va resultar ferit. “Una llanxa ràpida sense identificar es va aproximar al 'Bourbon Argos' mentre aquest portava a terme tasques de recerca i rescat en aigües internacionals al nord de la costa líbia”, afirma l'organització.

ATAC A METGES SENSE FRONTERES

“El capità va intentar posar-se en contacte amb ells per ràdio, però no hi va haver resposta”, explica a aquest diari el portaveu de MSF Alessandro Siclari. Així, a causa de la falta d'una clara identificació i comunicació per part de la llanxa ràpida, l'equip de MSF i la tripulació –26 persones en total– es van traslladar a la zona segura del vaixell. Segons Siclari, “l'atac va tenir lloc a 24 milles nàutiques de la costa de Líbia, al nord de la localitat de Sabratah”. Els homes armats que viatjaven a bord de la llanxa van disparar des d'entre 400 i 500 metres de distància contra el vaixell de salvament. Fins a 13 projectils sobre el pont. “Podien haver ferit el nostre personal. O alguna cosa pitjor”, explica el portaveu de l'organització humanitària. Aquell dia no hi havia cap rescatat a bord.

Després dels trets, els atacants van abordar el vaixell, encara que el van abandonar al voltant de 50 minuts després. Els desperfectes a la nau van ser mínims i no hi va haver cap mena de robatori per part dels atacants. En l'actualitat, el 'Bourbon Argos' està atracat al port de la localitat siciliana d'Augusta (Itàlia), cap on es va dirigir de manera immediata després de l'incident. Siclari estima en “dues o tres setmanes” el seu retorn a les aigües internacionals davant de la costa líbia, segons els resultats de les investigacions sobre l'incident.

Notícies relacionades

“Encara que desconeixem la identitat dels atacants i els seus motius”, assenyala el coordinador d'operacions de MSF Stefano Argenziano, “la nostra avaluació inicial dels fets mostra que eren professionals i estaven ben entrenats”. “Va ser un atac greu i preocupant en què es van disparar trets contra el vaixell que van posar els nostres companys en un greu risc físic”, alerta Argenziano.

MSF compta amb dos vaixells més a la zona de rescat davant de Líbia, el 'Dignity I' i l''Aquarius' (aquest últim operat de manera conjunta amb SOS Mediterranée). Diverses organitzacions més, a més de MSF i POA, com l'alemanya Sea Watch o la maltesa Moas, també tenen vaixells desplegats a la zona. En el cas de Sea Watch, l'oenagé va emetre aquest dijous un comunicat arran de l'atac al 'Bourbon Argos' en què explicava que l'incident els ha obligat a reconsiderar els seus protocols d'actuació “per assegurar la seguretat del personal”. Per aquest motiu, diu Sea Watch, les seves operacions “estan en pausa de moment”.