Aparatosa caiguda del papa Francesc durant una missa a Polònia

El Pontífex ha ensopegat amb uns esglaons però ha pogut continuar l'homilia sense problemes

Aparatosa caiguda del Papa durant una missa a Polònia. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha patit una aparatosa caiguda durant la missa que ha celebrat aquest dijous al santuari de la Verge de Jasna Gora, a Czestochowa (Polònia), davant 300.000 persones. El Pontífex ha caigut a l'ensopegar quan pujava els esglaons cap a l'altar, ha sigut ajudat a aixecar-se i ha continuat sense problemes.

El Papa ha celebrat una missa en aquest santuari de l'anomenada Verge Negra, la més venerada pels catòlics polonesos i per Joan Pau II, en què s'han recordat els 1.050 anys de la conversió al cristianisme de la nació polonesa.

Abans de la celebració, Francesc ha visitat el santuari i s'ha recollit en oració durant alguns minuts davant la icona bizantina que representa la Verge Negra. A l'homilia, que ha pronunciat en italià i que després traduïa al polonès un sacerdot, Francesc ha comentat el passatge bíblic dels casaments de Canà amb el miracle de la conversió de l'aigua en vi, per reflexionar sobre que "el Senyor no manté les distàncies, sinó que és pròxim i concret, que està enmig de nosaltres i ens cuida, sense decidir per nosaltres i sense ocupar-se de qüestions de poder".

"Prefereix instal·lar-se en el que és petit, al contrari que l'home, que tendeix a voler coses cada vegada més grans", ha afirmat.

"DONAR-SE ALS ALTRES"

I llavors ha denunciat que "ser atrets pel poder, per la grandesa i per la visibilitat és tràgicament humà, i és una gran temptació que busca infiltrar-se per tot arreu; en canvi, (cal) donar-se als altres, escurçant distàncies, vivint en la petitesa i omplint concretament la quotidianitat".

Bergoglio ha subratllat que el Senyor "prefereix els petits" perquè "parlen el seu mateix idioma: l'amor humil que fa lliures".

"Per això fa una crida a persones senzilles i disponibles per ser els seus portaveus, i els confia la revelació del seu nom i els secrets del seu cor", ha assenyalat.

I en aquest sentit ha citat els molts polonesos, "persones senzilles i també extraordinàries que han sabut donar testimoni de l'amor del Senyor enmig de grans proves", com sant Joan Pau II i santa Faustina Kowalska.

MISSATGE ALS HOMES DE L'ESGLÉSIA

El Papa també ha enviat un missatge als homes de l'Església i els ha recordat els seus deures: "S'ha d'escoltar, comprometre'ns i fer-nos pròxims, compartint les alegries i les fatigues de la gent, de manera que es transmeti l'Evangeli de la forma més coherent i que produeix més fruit".

Ha posat com a exemple la senzillesa i la humilitat de Maria, que, com a Canà, va saber "detectar els moments difícils i solucionar-los amb discreció, eficàcia i determinació. No és mestressa ni protagonista, sinó Mare i serventa".

Notícies relacionades

En aquest santuari marià, Francesc ha confiat a la Verge, "que porta la pau enmig de l'abundància del pecat i dels sobresalts de la història", per "poder ser servents bons i fidels".

Després de la missa, Francesc tornarà a Cracòvia, on aquesta tarda l'esperen centenars de milers de joves a l'esplanada de Blonia per a una primera trobada de la Jornada Mundial de la Joventut.