La carrera cap a la Casa Blanca

Trump anima Rússia al ciberespionatge per atacar Clinton

Les últimes declaracions explosives del candidat republicà provoquen condemna i rebuig de demòcrates i republicans

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a post Republican Convention campaign event in Cleveland, Ohio, July 22, 2016.  REUTERS/Carlo Allegri

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a post Republican Convention campaign event in Cleveland, Ohio, July 22, 2016. REUTERS/Carlo Allegri / CARLO ALLEGRI (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump, el campió a captar l’atenció dels mitjans de comunicació, ahir ho va tornar a aconseguir; anar més lluny que ningú amb declaracions polèmiques i convertir-se en l’epicentre informatiu. Enmig de la tempesta desfermada per la filtració per Wikileaks de correus electrònics generats en un atac de pirateig informàtic al Comitè Nacional Demòcrata, que investiga l’FBI i que la campanya de Hillary Clinton ha atribuït a Rússia i ha vinculat potencialment al candidat republicà, Trump va fer unes explosives declaracions: va suggerir que els pirates informàtics poden haver accedit a missatges de Hillary Clinton i els va instar perquè els facin públics. Les declaracions, de facto, el converteixen en el primer aspirant a la Casa Blanca a animar el ciberespionatge i la ingerència d’una potència estrangera en una campanya electoral nord-americana.

«Els russos pirategen. Probablement tenen els seus 30.000 correus electrònics. Espero que els tinguin», va dir en una roda de premsa a Florida en referència als missatges que Clinton va enviar amb el polèmic servidor privat que va usar quan era secretària d’Estat i que va esborrar al·legant que eren personals.

«Rússia, si esteu escoltant, espero que sigueu capaços de trobar els 30.000 correus desapareguts. Crec que probablement sereu generosament recompensats per la nostra premsa. Ja veurem si passa. Això serà el següent», va afegir.

Les declaracions van causar immediatament la condemna dels demòcrates i Jake Sullivan, assessor de Clinton, va emetre un comunicat denunciant que «aquesta deu ser la primera vegada que un important candidat presidencial ha animat activament un poder estranger a cometre espionatge contra el seu oponent polític. No és hipèrbole, són els fets. Això ha passat de ser un tema curiós i de política a ser un tema de seguretat nacional». Altres republicans es van distanciar de Trump, incloent-hi Mike Pence, l’home que ha elegit com a aspirant a vicepresident. «L’FBI descobrirà qui hi ha al darrere de l’atac informàtic», va dir en un altre comunicat. «Si és Rússia i estan interferint en les nostres eleccions, puc assegurar que els dos partits i el Govern asseguraran que hi hagi serioses conseqüències».

REPULSA

John Kasich, el governador d’Ohio que va ser un dels seus rivals en primàries, també va expressar la seva repulsa en un missatge a Twitter, en el qual va assegurar que «Hillary Clinton va posar la nostra seguretat en risc però Putin no és el nostre amic; la ingerència estrangera en les eleccions dels Estats Units no es pot tolerar». 

Res va frenar Trump, que encara que en la mateixa roda de premsa va assegurar que no està demostrat que Rússia estigui rere l’atac informàtic i va suggerir que poden haver sigut altres potències com la Xina, va redoblar la seva agressivitat a Twitter.

OBAMA, CAUTELÓS

Notícies relacionades

La polèmica torna a demostrar la mestria de Trump a dirigir la conversa mediàtica i prova que no va enganyar quan va prometre contraprogramar la Convenció Demòcrata. Trump va aconseguir acaparar l’atenció hores abans de l’inici a Filadèlfia de la tercera jornada de la reunió, en què el partit ha de posar el focus precisament a tractar de provar la preparació de Clinton en temes de seguretat nacional. L’aspirant a vicepresident Tim Kaine, oradors com l’exalcalde republicà de Nova York Michael Bloomberg i el president, Barack Obama, són els encarregats de reforçar aquest missatge als votants. 

Obama justament s’havia referit dimarts en una entrevista amb la NBC a l’assumpte de l’atac informàtic al DNC, a la filtració i a Trump i a Rússia, encara que amb peus de plom. «Sabem que els russos ataquen els nostres sistemes, no només governamentals sinó també privats», va constatar. «No puc parlar directament dels motius de les filtracions, el que sé és que Donald Trump ha expressat repetidament admiració per Vladímir Putin». Madeleine Albright va resumir la idea: «Donald Trump té una estranya admiració per dictadors: Saddam Hussein, Kim Jong-un, Putin».