Gairebé 3.000 persones han mort en la travessia de Líbia a Itàlia des de començament d'any

El deteriorament de les pasteres ha elevat el nombre de víctimes des de començament d'any entre i el degoteig d'ofegats és diari

jjubierre34748219 proactiva160722200206

jjubierre34748219 proactiva160722200206

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Poden morir ofegats en les profunditats del Mediterrani perquè la pastera s’enfonsa o en una petita piscina d’aigua i gasolina formada en el fons d’una barca pneumàtica, carregada amb el doble de persones de les que en realitat hi caben i sense armilla salvavides, brúixola, ràdio o telèfon.

Així és com van morir ofegats dimecres, en 30 centímetres de combustible, 21 dones i un home. Els cadàvers van ser descarregats ahir a Trapani (Sicília). Van morir ofegats al fons de l’embarcació quan la resta del grup es va moure massa i va acabar passant per damunt dels seus cossos. La fiscalia ha obert un sumari per homicidi voluntari i els psicòlegs de l’Estat intenten pal·liar la commoció soferta pels supervivents, que sangloten contínuament. 

Els cadàvers van ser portats al centre Mililli5 de l’Armada a Sicília, obert perquè cap ciutat volia una tanatori semblant. Allà ja hi ha 300 cossos més, per als quals un equip de metges voluntaris està inventant una nova ciència, barreja de medicina legal, atenció humanitària i de CSI. Molts cadàvers porten documents, agendes i fotos, cosits a les robes. Els fan un TAC sense treure’ls de les bosses, ni dels camions refrigerats. 

Mentre dijous la nau de Metges sense fronteres (MSF) recollia els 22 cadàvers ofegats en gasolina i salvava un total de 209 persones, un vaixell irlandès recollia 452 supervivents i fins a 17 morts més. Mil rescatats dijous, 4.000 durant la setmana, 80.000 des de començament d’any. 

Pasteres deteriorades

Confrontant les dades de les diverses agències dependents de l’ONU (OIM, ACNUR, Unicef), el dispositiu europeu de fronteres (Frontex, Eunavformed, Europol) i Interior d’Itàlia, aquest any han travessat el Mediterrani (Itàlia i Grècia) fins a 250.000 persones (l’any passat ho van fer un milió), però n’estan morint moltes més a causa del deteriorament de les pasteres. 

Els traficants donen per fet que a 12 milles de Líbia els immigrants seran salvats per vaixells internacionals, de manera que estalvien en embarcacions. La majoria de les pasteres surten de localitats líbies de Sabratah i Zuara, amb fins a 70 embarcacions en un sol dia, des d’on arriben a sortir fins a 70 embarcacions en un sol dia. 

Des de principis del mes de gener han mort o desaparegut un total de 2.977 persones al Mediterrani, la xifra més alta a què s’ha arribat en un període tan curt des que va començar la crisi immigratòria a Europa fa quatre anys. De tots aquests casos, gairebé 2.500 han tingut lloc en els últims quatre mesos. 

Són 10.000 des de l’octubre del 2013. «Socorrent no n’hi ha prou, Europa té el deure de crear alternatives al tràfic de persones» , clamen els jesuïtes del centre romà Astalli per a refugiats. «Que els refugiats puguin arribar a Europa d’una manera legal» , demana l’Alt Comissariat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR). 

L'èxode s'ha traslladat

Notícies relacionades

L’Organització Internacional de les Migracions (OIM) va informar que més de 242.000 immigrants i refugiats han entrat a Europa aquest any per mar, i l’èxode s’ha traslladat del Mediterrani oriental –entre Turquia i les illes gregues arran de l’acord firmat per la Unió Europea que torna a Turquia tots els que arribin– a la ruta que surt des de Líbia cap a Itàlia gairebé exclusivament. 

Aquest any han desembarcat a Itàlia 7.000 menors no acompanyats. «La situació de milers de nens disposats a arriscar el tot pel tot, no s’explica», il·lustra Marie Pierre Poirier, coordinadora de la Unicef, agència que acaba de firmar un acord amb Roma, amb vista a un augment d’arribades de menors.