Sopar calent, ambient fred

Els dirigents europeus comparteixen per última vegada taula i estovalles amb Cameron en una cumbre a Brussel·les

jjubierre34495280 cameron hollande bruselas160628164950

jjubierre34495280 cameron hollande bruselas160628164950 / Geert Vanden Wijngaert

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Ni mongetes amb salsa de tomàquet, ni púding, ni el tradicional rosbif. L’encara primer ministre britànic, David Cameron, es va haver de conformar en el seu sopar d’adéu amb un menú molt més continental. Amanida de guatlla i mongetes tendres, vedella amb verdures de temporada i maduixes per postres per a un comiat europeu que alguns líders i dirigents van qualificar de «tens» i «trist» i en què no es van veure grans gestos d’afecte cap a un Cameron amb qui, tot i les divergències, han compartit els últims sis anys de batalles a la Unió Europea.

El líder dels conservadors britànics, habitual fre a qualsevol intent d’integració, deixarà el càrrec el 9 de setembre que ve, data en què el partit dels tories elegirà el seu successor. Això significa que si el president de la UE, Donald Tusk, no torna a convocar una reunió extraordinària dels Vint-i-vuit abans d’aquesta data, Cameron no tornarà a compartir taula i estovalles amb els seus encara homòlegs europeus.

El somriure de Farage

Feia temps que a la seu del Consell Europeu no s’acostaven tants periodistes britànics –en total 1.300 periodistes acreditats de tota la UE– ni que l’arribada d’un polític com Nigel Farage, líder del Partit per la Independència del Regne Unit, era seguida amb tanta expectació. El seu somriure xocava amb la tensió als pisos nobles de l’edifici Justus Lipsius.

Renzi va arribar al sopar  amb una ampolla de vi espumós per celebrar la victòria d'Itàlia sobre Espanya a l'Eurocopa

Notícies relacionades

«Atmosfera trista, però constructiva», resumia el primer ministre estonià, Taavo Roivas, sobre aquest últim sopar amb Cameron. «L’endemà del brexit em vaig sentir com si algú molt pròxim a mi hagués deixat la nostra llar i en el mateix segon vaig sentir que aquestra casa per mi era molt maca», deia Tusk. El cert és que Cameron, que seia entre el francès François Hollande i l’eslovè Miro Cerar, no ha estat mai gaire a gust en aquesta casa i ha boicotejat contínuament negociació rere negociació. Des de la unió bancària fins a l’últim marc pressupostari de la UE que per primera vegada en la història s’ha retallat.

Renzi, amb un vi espumós

Tot i la tibantor en l’ambient i la tensió descrita pel president de l’Eurocambra, Martin Schulz, també es van veure somriures i moltes salutacions protocol·làries. L’anècdota la va posar el primer ministre italià, Matteo Renzi, que va arribar a la seu del Consell Europeu, segons fonts de la casa, amb una caixa d’un vi espumós italià per celebrar la victòria de l’esquadra 'azzurra' sobre 'la Roja a' l’Eurocopa de França.