Alemanya avisa el Regne Unit que no hi haurà negociacions informals

El gest de Berlín és un dur revés als líders britànics, que volen esperar per sol·licitar formalment la sortida de la UE

jgblanco34436343 german chancellor angela merkel arrives for a statement in b160624125003

jgblanco34436343 german chancellor angela merkel arrives for a statement in b160624125003 / HANNIBAL HANSCHKE

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya respon al 'brexit' amb contundència. La primera potència econòmica europea ha assegurat que no hi haurà cap negociació informal sobre la marxa del Regne Unit de la Unió Europea fins que els líders britànics no presentin formalment la seva intenció. Així ho ha afirmat Steffen Seibert, portaveu de la cancellera alemanya, Angela Merkel. “Si el seu Govern necessita més temps per fer-ho els respectem, però no hi haurà negociació abans”, ha remarcat.

La posició de Berlín suposa un dur revés per a les intencions dels partidaris britànics de l'adéu a la UE, encapçalats pel conservador Boris Johnson i el líder del populista UKIP Nigel Farage, que ja han mostrat la seva voluntat de negociar amb Brussel·les les condicions del divorci abans d'invocar l'article 50 del tractat de Lisboa. Així doncs, es produeix un xoc entre la UE, que vol que l'adéu es faci com més aviat millor, i el Regne Unit, que demana temps per acordar.

MERKEL MARCA EL CAMÍ

Les declaracions arriben mentre Merkel està reunida a Berlín amb el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, per començar a establir una línia conjunta consensuada per les potències europees de cara al consell que demà se celebra a Brussel·les, el primer des de l'adéu britànic, que demostri la solidesa i la consistència del projecte comunitari. En la reunió, allunyat dels focus mediàtics, també hi ha participat el president del Consell Europeu (CE), Donald Tusk, que al seu dia ja va advertir que “el que no et mata et fa més fort”.

Alemanya vol seguir liderant la nova Unió Europea (UE), però no ho vol fer sola. Després de la decisió del Regne Unit, el seu principal aliat en la doctrina econòmica d'austeritat, d'abandonar el projecte comunitari, la cancellera Angela Merkel ha posat en marxa tota la maquinària diplomàtica per teixir el futur dels 27. Per això s'ha reunit per segona vegada en només tres dies amb els líders de les principals potències econòmiques de l'eurozona, França i Itàlia.

EUROPA MÉS FLEXIBLE

Merkel vol així tornar a agafar les regnes de la situació, com ja va fer durant la crisi del deute, però ara acompanyada. Amb el “trist” adéu del seu principal soci comercial, Alemanya ha ressuscitat l'eix francoalemany per encapçalar la reformulació del projecte europeu. Segons va informar aquest diumenge el diari 'Frankfurter Allgemeine', Berlín i París treballen en un document que advoca per una nova Unió Europea més “flexible” que donaria més marge de llibertat als estats membre perquè decideixin en quins àmbits volen una integració comunitària més gran.

Amb aquest gest es pretén donar un doble senyal. El primer, a nivell europeu, apunta a una modificació de la unió per fer-la més àgil, menys burocràtica i més atractiva per a aquells països que no volen una integració completa. Això permetria tenir una Europa a diferents velocitats, més personalitzada als interessos de cada Estat. Una UE semblant a la que el 'premier' britànic David Cameron va dibuixar abans de perdre el referèndum sobre el 'brexit'.

UNA UE "FLEXIBLE"

Notícies relacionades

La segona, més centrada en la política nacional, pretén donar resposta al creixent auge de l'euroescepticisme, fortament vinculat a les forces populistes i xenòfobes. Aquesta UE “flexible” també pretén neutralitzar la bel·ligerant retòrica de la ultradreta contra Brussel·les. Poques hores després de l'anunci del 'brexit', l'adéu britànic ja va tenir un fort efecte contagi en països com França o Holanda, on els euròfobs tenen cada vegada més pes i van demanar un referèndum per al seu país. La resposta de l'elit europea ha volgut ser igual de contundent.

A això s'hi sumen les declaracions de dues reconegudes polítiques a nivell europeu i alemany. “Necessitem una Unió Europea més forta que mai”, ha remarcat la cap de la política exterior europea, Federica Mogherini. Des de Berlín, la ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyden, ha sigut més contundent amb la marxa del Regne Unit i ha assegurat que “no tornaran a entrar a la UE en el que em queda de vida”.