La UE rebutja l'Europa a la carta que vol Cameron

El primer ministre britànic reclama a la resta de líders de la UE un procés de divorci "constructiu"

El president de la UE, Donald Tusk, suggereix una altra cimera informal al setembre per parlar sobre el futur sense el Regne Unit

34494141 60

34494141 60 / THIERRY CHARLIER (AFP)

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Els líders de la Unió Europea poden estar disposats a donar cert marge a Londres per decidir el calendari i el camí a seguir després de la victòria del ‘brexit’ però hi ha una línia vermella que no estan disposats a travessar i és la d'un divorci a la carta com pretén el govern britànic. El seu primer ministre en funcions, David Cameron, ha arribat a la primera cimera de caps d'estat i de govern de la UE després del caos polític desfermat pel referèndum del 23 de juny, obligat a donar explicacions. Ha reivindicat un procés “constructiu” i ha assegurat que el divorci no significa que Londres vulgui girar l'esquena a Europa.

“Encara que deixem la Unió Europea no li girarem l'esquena a la UE perquè aquests països són els nostres veïns, amics, aliats i socis”, assegurava rebaixant la gravetat de la crisi política que amenaça de desestabilitzar tot Europa. “Espero que busquem la relació més estreta possible en comerç, cooperació i seguretat perquè és bo per a nosaltres i per a ells”, demanava en to conciliador sobre els assumptes en els quals vol un tracte de favor.

La resta de col·legues han deixat clar que, si bé poden donar-li una mica d'espai no li donaran privilegis, que Londres no pot pretendre aprofitar-se dels aspectes positius de la UE i oblidar-se dels negatius. I la primera a fer-ho era la cancellera alemanya Angela Merkel, abans fins i tot d'arribar a la cimera davant el Bundestag. “No hi haurà picoteig per al Regne Unit”, informa Carles Planas. “Qui surti d'aquesta família no pot esperar mantenir els seus privilegis sense tenir unes obligacions”, afegia des del Bundestag.

“No estem al Facebook, on l'estat és complicat. O s'està casat o no. No podem estar casats i llançar un procediment de divorci al mateix temps. No hi pot haver terme mitjà”, puntualitzava poc després el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel. En nom d'un altre dels països fundadors, el belga Charles Michel, enduria el to. “No accepto que Europa sigui ostatge de la crisi política a la Gran Bretanya, que paguem la factura per les decisions adoptades a la Gran Bretanya” i “no tinc intenció d'acceptar que se'ns sotmeti a un xantatge indefinit, que el Regne Unit jugui durant mesos i mesos amb la resta d'Europa”, afegia sobre un embolic generat segons la seva col·lega lituana, Dalia Gribauskaite, per les ambicions polítiques personals de Cameron.

Notícies relacionades

Si hi ha en un element en què coincideixen els 27 és a pensar que les negociacions amb Londres no poden començar –ni formalment ni informalment- fins que notifiquin el seu desig d'activar l'article 50 del Tractat de Lisboa que desencadena el procés. “Sense la notificació del Regne Unit no començarem les negociacions del procés de divorci ni sobre una futura relació”, recordava el president de la UE, Donald Tusk, que ha demanat paciència el mateix que el primer ministre holandès i president semestral de la UE, Mark Rutte. “Defensaria donar-los algun espai. Anglaterra ha col·lapsat en el pla polític, monetari, constitucional i econòmic. No és raonable reclamar-los l'activació l'article 50”, deia. Fins i tot el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, un dels més combatius rebaixava el to. “No hauríem d'esperar gaire temps. No hauríem d'esperar fins que el partit conservador resolgués els seus problemes interns. No poden tenir tot un continent esperant, però entenc per què David Cameron vol esperar fins al setembre i entenc les conclusions de Berlín que el setembre pot ser el moment per activar l'article 50”, admetia.

Encara que la decisió del 'brexit' és una realitat, l'escenari no és clar i hi ha qui apunta la possibilitat d'un nou referèndum, que el parlament britànic no ratifiqui la decisió i fins i tot que el govern britànic no arribi a activar el procés de divorci. ¿I si passa això últim?, li preguntaven a Gribauskaite. “Benvinguts, benvinguts un altre cop”, responia somrient. No és la hipòtesi central i per això aquest dimecres Tusk ha convocat els 27 líders de la UE –tots menys Cameron- a parlar sobre el futur sense el Regne Unit. Una primera discussió que tindrà continuïtat. Si es compleixen els seus plans n'hi haurà una altra a Bratislava el mes de setembre.