Hillary Clinton s'arroga el seu lloc en la història

La demòcrata es converteix en la primera dona candidata a la presidència dels EUA

Clinton avantatja còmodament Sanders a Califòrnia quan encara falta el recompte definitiu

Hillary Clinton suma els delegats necessaris per aconseguir la nominació demòcrata. / AFP / DREW ANGERER / VÍDEO: ATLAS

Hillary Clinton suma els delegats necessaris per aconseguir la nominació demòcrata.
NEW YORK, NY - JUNE 7: Democratic presidential candidate Hillary Clinton arrives onstage during a primary night rally at the Duggal Greenhouse in the Brooklyn Navy Yard, June 7, 2016 in the Brooklyn borough of New York City. Clinton has secured enough delegates and commitments from superdelegates to become the Democratic Party’s presumptive presidential nominee. She will become the first woman in U.S. history to secure the presidential nomination of one of the country’s two major political parties.   Drew Angerer/Getty Images/AFP

/

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / SAN JUAN (PUERTO RICO)

Cinc mesos després que comencessin les primàries i quan només falta una setmana perquè s'acabin oficialment, Hillary Clinton s'ha arrogat la nominació demòcrata en un discurs carregat de referències històriques a la fita que representa el fet que per primera vegada una dona competeixi per la presidència dels Estats Units com a candidata d'un dels dos grans partits. “Avui es completa un viatge increïble, un viatge llarg, molt llarg”, ha dit l'exsecretària d'Estat. “Tots els devem molt a les que ens han precidit i aquesta nit us pertany a tots vosaltres”.

Aleshores només es coneixia el resultat de Nova Jersey, on Clinton va guanyar amb la comoditat esperada. Amb el pas de les hores també van caure Dakota del Sud i Nou Mèxic, fet que ennuvolava les aspiracions de Sanders, que somiava amb una nit èpica per negar-li la legitimitat a la seva rival i mantenir oberta la lluita pels superdelegats. El socialdemòcrata només va guanyar a Dakota del Nord. A Montana continuava el recompte i, a Califòrnia, el gran trofeu de la nit, Clinton s'estava imposant amb molta més comoditat de la que vaticinaven les enquestes. Amb el 32% de l'escrutini, li treia 26 punts de diferència a Sanders.

A falta del discurs del senador per Vermont, que ha mantingut la seva intenció d'arribar fins a la convenció del 25 de juliol sense concedir abans la derrota, els arguments de Clinton no semblen deixar espai per al dubte. Acabarà les primàries amb més delegats que Sanders i amb més de tres milions de vots de diferència a favor seu. També té el suport clar de la gran majoria dels superdelegats, els càrrecs electes del partit que poden votar lliurement qualsevol dels candidats. Per més que Sanders s'hi obstini, s'ha quedat sense arguments sòlids per negar-li la victòria a la seva rival.

I també ho creu així Barack Obama, que després de trucar als dos candidats, va emetre un comunicat donant la pugna per tancada. “El president va felicitar la secretària Clinton per assegurar-se els delegats necessaris per obtenir la nominació demòcrata a la presidència”, ha explicat la Casa Blanca en un comunicat. Després d'una llarga i tumultuosa campanya, en què Clinton ha patit més del que s'esperava i ha acabat girant a l'esquerra per abraçar algunes de les posicions de Sanders, tant Obama com l'aparell demòcrata volen unificar com més aviat millor el partit. El desafiament de Donald Trump al novembre es presenta complicat.

Notícies relacionades

Clinton va fer ahir a la nit els primers passos en aquesta direcció. “Vull felicitar el senador Sanders per l'extraordinària campanya que ha fet”, va assegurar després de presentar-lo com un lluitador infatigable per les causes progressistes. “Que ningú s'equivoqui, la seva campanya i el vigorós debat que hem tingut han sigut molt bons per al Partit Demòcrata i per a Amèrica”. A Clinton se la va veure radiant. Abans de començar a parlar a Brooklyn (Nova York), on té el quarter general de la seva campanya, va aixecar els braços i va inclinar el cap cap enrere, assaborint el moment somiat que se li va escapar fa exactament vuit anys, quan va concedir amb elegància la derrota davant Barack Obama i es va comprometre a ajudar-lo perquè conquistés la presidència.

“Gràcies a vosaltres avui hem aconseguit una fita. Per primera vegada en la història de la nostra nació, una dona serà la candidata d'un dels grans partits”. Es va recordar de la seva mare, la gran referència en la seva vida, i va desitjar que estigués viva per veure-ho. I no va trigar a fixar la vista al novembre atacant novament Trump, de qui va dir que, “pel seu temperament, està incapacitat per ser president”.