eleccions presidencials

Kuczynski s'imposa per la mínima a Fujimori però evita proclamar-se guanyador al Perú

Amb el 92,6% de vots escrutats, el candidat del PPK suma el 50,32% de vots enfront del 49,68% de la filla de l'expresident empresonat

La filla del dictador parla d'empat tècnic mentre que l'exministre crida a estar alerta davant un possible frau en el recompte final

El candidat Kuczynski encapçala els resultats de les eleccions presidencials a Perú. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Les eleccions presidencials peruanes s’assemblaven aquest dilluns a aquelles històries de suspens que mantenen el lector intrigat fins a l’última pàgina, encara que sap què passarà. Pedro Pablo Kuczynski tenia entravessat el crit de victòria. Un cop escrutat el 92,6% del cens, l’exbanquer obtenia un 50,32% dels vots. Keiko Fujimori, la filla d’un dictador empresonat per delictes aberrants i, així i tot, observat amb simpatia per molts peruans pobres, li respirava al clatell. El 49,68% de la candidata de Força Popular ha obligat a l’extrema prudència.

La contesa més ajustada dels últims 25 anys es dirimirà per molt pocs sufragis. La impressió dels analistes és que Kuczynski serà proclamat guanyador. «Haurien de passar coses molt inusuals: que en taules de 200 vots Fujimori els tingués tots», va dir Jorge Nieto. Kuczynski va demanar, però, als seus seguidors estar atents davant una eventual irregularitat.  Res que la societat peruana no conegui: Alberto Fujimori va cometre frau en els comicis de l’any 2000 que el van portar a la breu i convulsa tercera presidència. Al cap d’uns mesos, les protestes el van obligar a fugir i a dimitir per fax.

Keiko s’aferrava a una feble esperança: que les adhesions encara no comptabilitzades provinents de l’estranger i el Perú 'profund' juguessin a favor seu. Però alguns referents del seu partit no trobaven raons per a l’optimisme. «El somni no s’ha acabat, simplement es posposa», va dir el congressista Héctor Becerril.

El candidat a vicepresident de Peruans pel Kanvi (PPK), Martín Vizcarra, va parlar en nom de Kuczynski com si ja se sabés el resultat. «El nou Govern no només pensarà en els que van votar per ell, sinó en tots els peruans. S’han de fer gestos de reconciliació i de recerca de consens», va afirmar. Exministre dels governs de Fernando Belaunde (1980-1985) i Alejandro Toledo (2001-2006), Kuczynski no té cap més alternativa, en cas que arribi a succeir l’impopular president Ollanta Humala. Haurà de governar amb un fujimorisme que, si no es trenca, comptarà amb 73 dels 130 congressistes.

Notícies relacionades

Els peruans potser esperen molt d’aquest canvi de cicle: més seguretat a les ciutats, una millor educació pública i drets socials que només s’invoquen en campanya electoral. Segons l’opinió de l’analista Humberto Campodónico, no hi ha raons per creure que aquestes expectatives es compleixin. En això Kuczynski i Keiko són iguals. «Comparteixen la mateixa matriu. Cap dels dos té una comprensió clara del difícil moment de l’economia mundial, i això es tradueix en la caiguda dels preus internacionals de les matèries primeres i la sortida dels fluxos de capital, dues grans fonts de finançament en els últims anys que han arribat al final».

LA NOVEL·LA FAMILIAR DELS FUJIMORI

Només una improbable victòria de Keiko salvarà el fujimorisme d’una crisi interna amb una certa dosi de culebró familiar. La candidata de Força Popular i el seu germà petit, Kenji Fujimori, no van poder ocultar els seus desacords i rancors. Kenji, reelegit amb la màxima votació en aquesta última elecció, va sortir a disputar a la seva germana la conducció del partit de cara als comicis del 2021. I per mostrar-li el seu empipament va decidir quedar-se a casa i no votar-la. Kenji representa el fujimorisme més dur, el que pensa que el dictador està injustament empresonat. La congressista Luisa María Cuculiza ho va criticar aquest dilluns durament: «Hauria donat tota la meva mitja vida perquè Keiko sortís presidenta». 

Exgerent de Toyota i flautista vocacional

Pedro Pablo Kczynski, exministre amb dos presidents diferents, exgerent de la multinacional Toyota i, alhora, flautista vocacional, haurà de governar si guanya amb el fujimorisme. Als 77 anys, aquest fill d'immigrants helveticoalemanys que es va graduar d'economista a Oxford sap, a més, que, d'alguna manera, no és un guanyador absolut dels comicis. Com va assenyalar el diari 'La República', el 'No a Keiko' va ser més fort que la seva figura. L'analista polític Enrique Castillo estima en aquest sentit que Kuczynski, en virtut de les seves febleses, està obligat a formar un Govern “que podria dir-se d'unitat nacional”.