Les eleccions municipals d'Itàlia posen a prova les polítiques de Renzi

Els comicis són el pas previ al referèndum per sancionar les reformes proposades pel primer ministre

 

  / EFE / CIRO FUSCO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Més de 13 milions d'electors van aquest diumenge a les urnes per renovar les juntes municipals de 1.342 ajuntaments, 25 dels quals són capitals de província. Entre les més importants hi ha Roma, Milà, Torí, Nàpols, Bolonya, Trieste i Cagliari. Només 149 d'aquests municipis superen els 15.000 habitants.

Sigui quin sigui el resultat “no hi haurà repercussions polítiques”, ha dit el primer ministre, Matteo Renzi. “Es vota per elegir els alcaldes i punt”, ha afegit. Nombrosos analistes italians donen la raó a Renzi, encara que el resultat oferirà segurament una idea sobre la popularitat del jove exalcalde de Florència que el 2013 va arribar al Govern, sense eleccions, amb la secretaria del Partit Demòcrata (PD), amb eleccions, i que a les europees del 2015 va obtenir per als progressistes un inèdit resultat del 40,8%.

Des d'aleshores, tots els partits de l'oposició, inclosa una part del mateix PD, examinen amb sospita el protagonisme de Renzi, que es converteix en rebuig total en el cas dels conservadors.

En 20 de les capitals on es vota governa el centreesquerra, en quatre el centredreta i en una només una llista independent d'esquerres.

DIFERENTS OPCIONS

Roma es disputen l'alcaldia 13 aspirants, encara que només quatre tenen possibilitats de disputar una segona volta, si es dóna el cas, fixada per al 19 de juny. La favorita en els sondejos és Virginia Raggi, indignada del Moviment 5 Estrelles (M5S), similar a Podem.

Els seus principales rivals, segons els sondejos, són el progressista (PD) Roberto Giachetti, el moderat Alfio Marchini -amb una llista independent recolzada per la Força Itàlia de Berlusconi- i Giorgia Meloni, candidata de la dreta menys extrema.

A Milà, es disputen l'alcaldia Giuseppe Sala, exdirector de la recent Expo15, recolzat pels progressistes, i Stefano Parisi, recolzat per tots els conservadors, inclosa la Lliga del Nord, que a la resta d'Itàlia s'ha divorciat de Berlusconi. Sala és el favorit, encara que si es procedeix a una segona volta, l'M5S podria alçar-se amb la victòria.

L'alcalde progressista sortint de Bolonya torna a presentar-se contra tots els altres i el resultat, segons els sondejos, està molt ajustat. A Nàpols, el progressista sortint s'enfronta a una aspirant també progressista, recolzada per Renzi contra la vella guàrdia esquerrana.

Torí (17 candidats) probablement es disputaran la segona volta l'actual alcalde progressista i una candidata dels indignats (M5S). Només a Cagliari (Sardenya), el centreesquerra i l'esquerra es presenten units, recolzats per l'autonomista Partit Sard d'Acció.

REFERÈNDUM POPULAR

A l'horitzó de les eleccions municipals d'aquest diumenge hi ha un referèndum popular, que se celebrarà a l'octubre, per sancionar diverses reformes constitucionals ja aprovades pel Congrés i el Senat amb una majoria insuficient (els conservadors hi van votar en contra i els indignats es van absentar). Es tracta de la carta més important que es juga en aquesta legislatura el Govern de Renzi.

Entre els canvis hi ha la supressió definitiva de les diputacions i la transformació del Senat en cambra territorial, amb la la disminució dels senadors de 319 a 100.

Notícies relacionades

Renzi recorre dia a dia la península per aconseguir un vot favorable als canvis, combatuts per tota l'oposició, malgrat que es tracta de reformes intentades al seu dia pels conservadors i que figuren en el programa dels indignats del M5S. El vot municipal d'aquest diumenge, per tant, podria influir sobre el referèndum de l'octubre.

“Si perdo me'n vaig a casa”, ha dit Renzi, que ha sigut parafrasejat per un còmic: “No ha especificat quina, perquè la seva casa actual és Palazzo Chigi”, la Moncloa d'Itàlia.