Alliberada a Colòmbia la periodista espanyola Salud Hernández-Mora

"Estic estupendament. Moltíssimes gràcies a tots", van ser les seves primeres paraules a Caracol Televisión

La periodista espanyola Salut Hernández-Mora, després de ser alliberada a Colòmbia. / periodico

La periodista espanyola Salut Hernández-Mora, després de ser alliberada a Colòmbia.
 

/

2
Es llegeix en minuts

La periodista espanyola Salud Hernández-Mora ha sigut alliberada aquest divendres, després de passar gairebé una setmana segrestada a la regió colombiana de Catatumbo mentre preparava un reportatge, precisament, sobre el rapte de menors, segons va informar el bisbe d'Ocaña a Caracol Radio.

"Estic estupendament. Moltíssimes gràcies a tots els col·legues, a tots vosaltres, a tota la gent que ha resat i ha estat amb mi", va dir Hernández-Mora a Caracol Televisión, i va agrair a l'Església catòlica la mediació. 

Hernández-Mora hauria sigut entregada per suposats guerrillers de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) a una missió humanitària en una zona selvàtica ubicada entre els municipis de Teorama i San Calixto, a prop de la frontera amb Veneçuela. Encara que en un principi es va parlar simplement de "desaparició", el ministre de Defensa colombià, Luis Carlos Villegas, havia confirmat les últimes hores que Hernández-Mora estava en mans de l'ELN, la segona guerrilla del país.

El bisbe de la localitat colombiana d'Ocaña, Gabriel Ángel Villa, va explicar a la premsa local que guerrillers de l'ELN havien entregat Hernández-Mora a una missió humanitària en una zona selvàtica de difícil accés, a prop de Veneçuela. Villa va assegurar que la corresponsal d''El Mundo' està bé però "cansada", poc abans de ser traslladada a la ciutat de Cucutá, d'acord amb el diari colombià 'El Tiempo', per al qual també col·labora.

Encara que en un principi es va parlar simplement de "desaparició", el ministre de Defensa, Luis Carlos Villegas, havia confirmat les últimes hores que Hernández-Mora estava en mans de l'ELN, la segona guerrilla del país. Els colombians Diego D'Pablos i Carlos Melo, periodistes de RCN Televisión, van ser segrestats per l'ELN mentre cobrien la notícia sobre Hernández-Mora. "Segons ha explicat ella mateixa, estan bé i seran alliberats les pròximes hores", va dir Villa a RCN. Tot i aquestes paraules, la periodista alliberada no va ser contundent sobre l'assumpte en les primeres declaracions: "No tinc ni idea de la situació dels periodistes de RCN, espero que demà arribin", va manifestar.

Notícies relacionades

El Govern havia demanat ajuda al Comitè Internacional de Creu Roja (CICR) per aconseguir l'alliberament dels tres periodistes però, d'acord amb el bisbe d'Ocaña, la gestió l'ha fet l'Església catòlica amb la mediació de la Defensoria del Poble, com havia exigit l'ELN.

El president colombià, Juan Manuel Santos, havia donat "prioritat" a l'alliberament d'Hernández-Mora, ordenant una recerca conjunta de la policia i l'Exèrcit. El Govern va condicionar la seva entrega a l'arrencada del diàleg de pau amb l'ELN.