MESURA POLÈMICA

Zimbàbue posa a la venda animals salvatges per no poder-los mantenir per la tenaç sequera

El Govern busca compradors amb grans extensions de terra i amb capacitat econòmica per gestionar una reserva natural

kamor33750855 a young elephant throws sand at a dry drinking hol160504165900

kamor33750855 a young elephant throws sand at a dry drinking hol160504165900 / PHILIMON BULAWAYO

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Zimbàbue ha decidit posar a la venda animals salvatges de les seves reserves davant la impossibilitat de mantenir-los per la tenaç sequera que viu el país.

Les autoritats han dit que estan a  la recerca de compradors, persones amb "capacitat per adquirir i gestionar la vida dels animals salvatges i amb grans extensions de terra per acollir-los".  Els interessats s'hauran de registrar i fer la sol·licitud pertinent als gestors dels parcs naturals del país.   

L'oferta no especifica el tipus d'animals que s'han posat a la venda, però al país africà hi ha fins a deu parcs nacionals poblats per elefants, lleons, rinoceronts, lleopards i búfals.

La sequera està afectant més de quatre milions d'habitants i els camps de cultiu dels quals depenen econòmicament, com el blat de moro i el tabac. A més, des del 1999 Zimbàbue, governat pel totpoderós Robert Mugabe, ha deixat de rebre diners de donants estrangers, cosa que ha aguditzat encara més la crisi.

CAÇA I TURISME

La venda dels animals seria una oportunitat per a molts d'ells de tenir accés a finançament, així com per a les persones que gestionen els parcs que reben molt pocs diners del Govern i que a penes poden sobreviure amb el que reben de la caça i el turisme.

La nota governamental esmenta en tot cas possibles compradors de Zimbàbue. No fa referència a clients estrangers.

De moment grups de defensa dels animals no s'han pronunciat sobre la proposta, encara que l'any passat van protagonitzar sonores protestes després que les autoritats exportessin 60 elefants, la meitat d'ells a la Xina, on són molt apreciats els ullals.

Notícies relacionades

El diari 'Zimbabwe Indepedent' va informar el mes de febrer passat que la reserva privada de caça de Bubye Conservancy, al sud del país, es podria veure obligada a matar 200 lleons per reduir la població.

El diari va dir també que des de la mort del lleó Cecil, abatut per un dentista nord-americà l'any passat, els caçadors han mantingut un perfil molt baix.