COMICIS AUTONÒMICS I REGIONALS AL REGNE UNIT

Els nacionalistes escocesos tornaran a arrasar a les urnes

L'SNP podria fins i tot millorar el nombre d'escons aconseguit el 2011 en les eleccions parlamentàries d'Escòcia

kamor33725505 nicola sturgeon  leader of the scottish national p160501191035

kamor33725505 nicola sturgeon leader of the scottish national p160501191035 / RUSSELL CHEYNE

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

A més d’eleccions municipals, aquest dijous se celebren els comicis autonòmics i regionals al Regne Unit. A Escòcia, el Partit Nacional Escocès (SNP) conservarà sense problemes la majoria absoluta que va aconseguir el 2011 i fins i tot podria incrementar el nombre d’escons.

El sondeig publicat pel Daily Record li atorga 70 dels 129 diputats de la Cambra Edimburg, un més que en les passades eleccions. La mateixa enquesta suggereix que els laboristes podrien perdre la segona posició actual i ser superats pels conservadors.

Aquesta tercera plaça seria un cop psicològic important per a la formació de Jeremy Corbyn, que durant tant de temps va dominar la política escocesa. Aquest domini està ara de manera indiscutible en mans de l’SNP preparat per tornar a arrasar a les urnes.

SEGON REFERÈNDUM

El programa dels nacionalistes no fixa cap termini per a un segon referèndum, cosa que reclamen les bases impacients, que es van incorporar massivament al partit després de la primera consulta. La líder de l’SNPNicola Sturgeon, conscient que ha de mantenir l’entusiasme dels activistes, confia a poder fer una altra convocatòria mentre ella sigui ministra principal.

Notícies relacionades

«Vull que Escòcia sigui independent, crec que és clarament el millor futur per al nostre país i m’agradaria veure un segon referèndum. Vull veure Escòcia independent com més aviat millor», va declarar Sturgeon ahir en el programa d’Andrew Marr de la BBC. No obstant, va precisar que «només hi haurà un segon referèndum si es té la certesa que la majoria de la població vol la independència».

A l’Assemblea gal·lesa, les enquestes preveuen que el Partit Laborista conservi la majoria. A Irlanda del Nord tampoc s’esperen canvis en l’actual pacte de Govern entre el Partit Democràtic Unionista (DUP), probritànic, i els republicans del Sinn Féin.