POLÈMIQUES PRESIDENCIALS

Guinea Equatorial celebra eleccions amb l'oposició encerclada per l'Exèrcit

Els militars mantenen assetjada per tercer dia consecutiu la seu del principal partit opositor, on hi ha reclosos 200 militants i simpatitzants

 

  / EFE

2
Es llegeix en minuts

El Govern de Guinea Equatorial ha qualificat de «normal i positiva» la participació a les eleccions presidencials que es van celebrar ahir al país africà i que l’oposició havia cridat a boicotejar al ser invalidada la seva candidatura. El procés va tirar endavant malgrat el setge militar, per tercer dia consecutiu, a la seu del partit opositor Ciutadans per la Innovació (CI), per la qual cosa ningú dubta que l’actual president, Teodoro Obiang Nguema, que fa més de 30 anys que és al poder, renovarà amb tota probabilitat el seu càrrec.

Més de 300.000 ciutadans amb dret de vot havien d’escollir el nou president de Guinea, que previsiblement tornarà a ser Obiang, de 73 anys, líder del Partit Democràtic de Guinea Equatorial (PDGE) i al poder des del 1979, quan va enderrocar amb un cop d’Estat el seu oncle, Francisco Macías Nguema. Obiang, un dels dirigents més veterans de l’Àfrica juntament amb el president de Zimbàbue, Robert Mugabe, aspira a un nou mandat de set anys.

D’altra banda, des de fa tres dies, la seu de l’opositor CI continua envoltada per militars de l’Exèrcit, que divendres a la matinada la van intentar assaltar, en un incident en el qual van resultar ferides com a mínim tres persones amb bales i pots de fum, segons fonts opositores.

«La situació continua igual: no ens permeten sortir d’aquí, i la situació humanitària comença a empitjorar. No hi ha aigua corrent ni menjar», va assegurar a Efe per telèfon des de Malabo el líder de CI, Gabriel Nse Obiang Obono. El dirigent opositor va explicar  que a la seu del partit estan hi ha unes 200 persones, entre militants, simpatitzants i familiars, i va denunciar que els militars els havien advertit que, si sortien de l’edifici, serien tots detinguts.

Notícies relacionades

FALTA D’«ARRELAMENT» / El líder de Ciutadans per la Innovació, que segons els observadors s’havia convertit en el principal rival d’Obiang, no pot concórrer als comicis després que la Junta Electoral Central Nacional desestimés la seva candidatura. L’òrgan electoral el va excloure «perquè no tenia arrelament al país durant els últims cinc anys ininterromputs, tal com preveu» la Constitució equatoguineana.

La JEN mateix va publicar dissabte a la pàgina web oficial del Govern de Guinea un comunicat en el qual criticava l’actitud del partit opositor, acusant-lo de cometre «actes violents» que «no només malmeten la imatge de Guinea Equatorial» sinó que pretenen «soscavar i torpedinar el desenvolupament dels comicis presidencials».