IMMOBILISME A L'ILLA CARIBENYA

Cuba manté al capdavant del partit únic la vella guàrdia comunista

El VII Congrés del PCC no depara sorpreses i frustra les expectatives d'un canvi generacional en els màxims càrrecs de direcció

lpedragosa33598649 hab100  la habana  cuba   19 04 2016   el presiden160419195219

lpedragosa33598649 hab100 la habana cuba 19 04 2016 el presiden160419195219 / Ismael Francisco

2
Es llegeix en minuts

El setè Congrés del Partit Comunista de Cuba (PCC), que es va clausurar ahir a l’Havana, es va acabar sense que es complissin les prediccions d’alguns observadors que preveien un canvi generacional en els principals càrrecs del partit únic. Els càrrecs de responsabilitat es mantindran en mans de la vella guàrdia.

Al capdavant del PCC hi seguirà, i en aquest cas sí que era previsible, Raúl Castro, de 84 anys, que ocuparà cinc anys més el càrrec de primer secretari, malgrat que està previst que abandoni la presidència del país el 2018. L’expectació del congrés estava centrada en l’elecció del número dos del PPC, però tampoc no hi va haver sorpresa. Va ser reelegit José Machado Ventura, de 85 anys, un veterà dels que van lluitar al costat de Fidel Castro i Ernesto Che Guevara durant la Revolució del 1959.

En tot cas, en la clausura del congrés, el president cubà va dir que serà «l’últim dirigit per la generació històrica» de la Revolució. «La generació històrica entregarà als pins nous les banderes de la Revolució i el socialisme sense el més petit indici de tristesa o pessimisme, amb l’orgull del deure complert», va dir Raúl Castro. El pròxim congrés tindrà lloc el 2021.

La celebració del conclave va estar envoltada de gran secretisme. Ni tan sols va ser retransmès per televisió, fet que va contribuir a augmentar encara més les especulacions. Especialment quan Raúl Castro havia manifestat dies enrere la necessitat que els alts càrrecs es retiressin al complir els 70 anys. El líder cubà, no obstant, va matisar que els pròxims cinc anys seran de transició i que aquest tipus de mesures no s’havien de prendre de manera immediata.

EL DELFÍ

Qui es manté al buró polític amb un càrrec intermedi és Miguel Díaz-Canel, de 55 anys, actual primer vicepresident del Govern i considerat el delfí, l’home que succeirà Raúl Castro a la presidència del país el 2018.

El setè congrés és el primer en la història de la Cuba castrista que té lloc després del restabliment de les relacions diplomàtiques amb els Estats Units, que van culminar amb la històrica visita que va fer a l’illa el president dels Estats Units, Barack Obama, al mes de març. A més a més, des de fa temps el país viu una lleugera obertura econòmica, amb determinats espais, encara tímids, a la iniciativa privada.

Les reformes, almenys en el terreny econòmic, semblen inevitables, encara que s’ha d’esperar que es produeixin sota un ferri control. No són pocs els analistes que apunten a un model com el de la Xina: liberalització econòmica sense apertura política.

Notícies relacionades

Sobre la marxa de les reformes per a l’«actualització» socialista, Castro va afirmar que el seu ritme dependrà del «consens» que s’aconsegueixi dins de la societat, «sense precipitacions, ni encara menys improvisacions, que només conduiran al fracàs».

Ahir, durant l’última jornada del congrés, hi va fer acte de presència l’expresident Fidel Castro, de 89 anys. Era la segona vegada que apareixia en públic en el transcurs dels últims nou mesos.