L'arquebisbe de Canterbury descobreix que és fill il·legítim del secretari de Churchill

El reverend es va sotmetre una anàlisi d'ADN a petició del diari 'Daily Telegraph', que estava investigant el cas

94979125 welby-montague-large transeo i u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma

94979125 welby-montague-large transeo i u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Quan va dir que el que li explicaven era “una total sorpresa”, l'arquebisbe de Canterbury no exagerava. El reverend Justin Welby acabava de saber als 60 anys, que qui ell es pensava que era el seu pare no ho era i que, en realitat, el seu progenitor va ser el secretari privat de Winston Churchill. “He sabut que el meu pare biològic no era Gavin Welby, sinó en realitat Sir Anthony Montague Browne”, va declarar el líder espiritual de 85 milions d'anglicans en un comunicat emès per l'Església de l'Anglaterra.

El prelat va ser informat fa unes setmanes dels resultats de les proves d’ADN que confirmen la verdadera paternitat. La seva mare, lady Williams of Elvel, que té 86 anys, encara recorda aquell «idil·li de joventut». Ella mateixa ha confirmat el que publicava el Daily Telegraph, encara que reconeix que la notícia ha sigut «una commoció gairebé increïble».

La dama, que també treballava per a Churchill, admet que va tenir una «aventura» amb el seu col·lega, «animada per una gran quantitat d’alcohol per les dues parts», just abans de casar-se el 1955 amb Welby, un comerciant de whisky jueu, mort el 1977. «Sembla que les precaucions que vam prendre no van funcionar i el meu fill meravellós va ser concebut com a resultat d’aquella aventura», ha explicat la dama. El nadó va néixer al cap de nou mesos de l’enllaç matrimonial i es va considerar fruit de la lluna de mel. 

Aviador i amic de la família

Montague Browne va ser aviador de la Royal Air Force i secretari privat de Churchill entre 1952 i 1965. Justin Welby el va veure ocasionalment durant la infància, «com un amic de la família». L’avui arquebisbe va créixer en un casa econòmicament privilegiada, però en circumstàncies doloroses. Tant la seva mare com el seu pare eren alcohòlics. El matrimoni es va divorciar quan ell encara era petit.

En el comunicat feia referència a aquests problemes. «Per les addiccions dels meus pares, els primers anys de la meva vida van ser un desgavell, tot i que he disfrutat del benefici i el regal d’una bona educació [va anar al col·legi d’Eton], i de les atencions de la meva àvia, i també de la mare un cop es va rehabilitar i del pare [Gavin Welby] fins on va poder».

Els rumors sobre la possible paternitat de Browne van començar fa anys. A la seva mateixa família feien bromes sobre la semblança extraordinària que guardava amb l’actual arquebisbe. Tots dos van estar a punt de tornar-se a veure el 2013, però Browne va morir abans.

Notícies relacionades

Welby, que abans de dedicar la seva vida a l’Església va treballar com a inversor en multinacionals del petroli i és pare de sis fills, va saber el mes passat la veritat al rebre les proves d’ADN a què es va sotmetre, a petició del Daily Telegraph, que investigava la història.

«No tindré una crisi existencial, ni guardo ressentiment a ningú», ha afirmat. «La meva identitat va més enllà d’això i està fundada en el que sóc davant de Crist». També ha assegurat que la revelació no ha afectat la relació amb la seva mare, a qui lloa per haver sabut «mirar les coses de cara». Tampoc creu que el que va passar sigui tan extraordinari: «Saber que el teu pare és algú diferent del que t’imaginaves passa amb força freqüència. Tot i que hi ha elements de tristesa i tragèdia en el cas del meu pare, aquesta és una història de redempció i esperança en un moment tumultuós i pròxim a la desesperació».