LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Trump acaba amb les aspiracions de Rubio en una altra nit imponent

Kasich li impedeix el ple guanyant al seu estat d'Ohio

El republicà Marco Rubio abandona la carrera presidencial als Estats Units. / AFP / ANGEL VALENTIN / VÍDEO: ATLAS

El republicà Marco Rubio abandona la carrera presidencial als Estats Units.
Trump acaba amb les aspiracions de Rubio en una altra nit imponent

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Marco Rubio ja és història. El més prometedor dels polítics conservadors sorgits dels Estats Units en els últims anys va anunciar ahir a la nit la seva retirada després de patir una derrota sense pal·liatius a Florida, l'estat al qual representa com a senador. Donald Trump el va guanyar per gairebé 20 punts de diferència, una humiliació que també és un cop irreversible per a l'aparell del partit, que, després de perdre Jeb Bush, ara es queda sense Rubio. El milionari novaiorquès també es va imposar a Illinois i Carolina del Nord i, a falta del resultat definitiu, empatava amb Ted Cruz a Missouri. L'únic revés per a la seva campanya va arribar a Ohio, on va perdre davant el governador de l'estat John Kasich, un resultat que alimenta la incertesa per a les setmanes vinents.

La revolta contra el partit i les seves elits s'ha consumat. L'Amèrica vociferant i enfadada, acostumada generalment a perdre, se'ls ha empassat. Dels 17 candidats que van començar, només Trump i Cruz, els malsons del Washington encorbatat, tenen opcions reals d'aconseguir els 1.237 delegats necessaris per obtenir la nominació. El moderat Kasich quedarà com a comparsa, creuant els dits perquè el vot quedi tan repartit als 19 estats que falten per disputar-se que ningú arribi a la xifra màgica i tot s'hagi de decidir en una convenció oberta. No és una possibilitat del tot absurda. Trump ha de guanyar prop del 50% dels delegats que queden en joc per assegurar-se la corona conservadora. I és qui més fàcil ho té amb diferència, un escenari impensable fa només sis mesos.

L'única carta que li quedava a Rubio per seguir en la lluita passava per guanyar a casa seva, un estat que repartia 99 delegats, tots per al guanyador, més que cap altre. Del seu missatge inicial d'optimisme en quedava poc després d'entrar al fang de les desqualificacions amb Trump, una tàctica de la qual es va acabar penedint. L'organització de la seva campanya ha deixat molt a desitjar i sembla que els votants no li van perdonar que recolzés al seu dia la reforma immigratòria al costat dels demòcrates. Trump el va rebatejar com “el petit Marco”, i els mitjans, com un "robot” després d'aquell debat per oblidar de Nou Hampshire. Només Bush es va gastar més en propaganda electoral, però a cap dels dos els va servir de res.

“Després d'aquesta nit, és clar que, encara que estem al costat correcte, aquest any no estarem al costat guanyador”, va dir per anunciar el seu abandonament, gairebé amb les llàgrimes als ulls. “La política del ressentiment contra altres persones no només conduirà a la fractura del partit, sinó també a la fractura del país”. Amb la marxa de Rubio, també l'ala més militarista del partit es queda sense el seu candidat: el jove senador era l'home dels 'neocon'.

Tots van tenir ahir a la nit bones paraules per a ell. Fins i tot Trump, que el va descriure com un polític “dur, intel·ligent i amb un gran futur”, el mateix Trump que li havia dit “pes lleuger”, “fastigós” i l'havia acusat de ser tot “xerrameca”. El populista dels 'reality shows' va reconèixer que ni tan sols ell mateix es va arribar a imaginar que triomfaria en una nit com aquesta i, després de flagel·lar una mica les empreses que (com les seves) externalitzen la producció a països en desenvolupament per abaratir costos, va apel·lar novament a la unitat del partit.

Notícies relacionades

“Tenim una gran oportunitat. Demòcrates i independents s'estan unint a nosaltres i, el que és més important, gent que no havia votat mai abans”. En això té raó Trump. El seu moviment és transversal. A diferència del que li passa a Cruz, està atraient nous votants i ampliant les bases del partit. També és cert que se l'estima amb la mateixa intensitat que se l'odia, i només en un o dos estats ha obtingut més del 50% dels vots.

L'altre triomfador de la nit és Kasich, un polític amb poc carisma i bastant sentit comú. Una cosa així com un democristià a l'americana. Ohio és la seva primera i única victòria, fet relativament normal si es té en compte que com a governador és popular en aquest estat. El seu problema és que no té matemàticament opcions d'arribar als 1.237 delegats, encara que confia que ningú ho faci, cosa que li podria donar alguna opció a la convenció. “Arribarem fins a Cleveland i assegurarem la nominació republicana”, va dir ahir a la nit en plena eufòria. Cleveland acollirà la convenció al juliol. Kasich és un home de fe.