LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Clinton acaricia la nominació demòcrata

La favorita demòcrata recupera la seva força davant Sanders i torna a mirar al novembre i a Trump

Clinton acaricia la nominació demòcrata

Carolyn Kaster (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La nominació del Partit Demòcrata està un pas més a prop per a Hillary Clinton. L'exsecretària d'Estat s'ha apuntat importants victòries a les primàries celebrades aquest dimarts, no només perquè augmenta el seu avantatge cada vegada més inabastable en el nombre de delegats sobre Bernie Sanders, sinó, sobretot, perquè ha frenat l'impuls que el senador de Vermont havia agafat la setmana passada amb la seva important i inesperada victòria a Michigan.

Clinton gairebé ha doblat en vots Sanders a Florida i també s'ha apuntat contundents victòries a Carolina del Nord i a Ohio, un estat industrial que semblava el terreny més adobat per al progressista discurs econòmic del senador. 

"Ens estem acostant a assegurar-nos la nominació", ha dit a West Palm Beach una Clinton tan afònica com exultant per unes matemàtiques que cada vegada estan més de la seva banda. Sense comptar l'aclaparador avantatge en el nombre de superdelegats (472 davant els 23 de Sanders), Clinton ja ha sumat a les urnes gairebé 300 delegats més que el senador, cosa que l'acosta als 2.382 necessaris per assegurar-se la nominació en la convenció del juliol a Filadèlfia i és gairebé el triple d'avantatge que Barack Obama li portava a ella a aquestes altures el 2008. I encara que Sanders pot obtenir bons resultats en pròximes cites en estats com Nova York, Maryland, Califòrnia o Wisconsin, necessitaria guanyar aquests estats i molts més per tenir 15 punts d'avantatge, cosa que sembla improbable. 

La gran nit de Clinton (una altra vegada amb massiu suport d'hispans i negres i una lleugera majoria entre votants blancs) li permet, un cop més, deixar en segon pla la lluita intestina per tornar a centrar-se en el duel del novembre, en què el seu rival més probable per ara és Donald Trump. I encara que la candidata ha insistit en el discurs dedicat als demòcrates i ha demanat que la segueixin recolzant amb petites donacions (el terreny on Sanders la segueix avantatjant), és a l'enfrontament de les presidencials que ha dedicat bona part del seu discurs aquest dimarts.

Notícies relacionades

Clinton ha definit les pròximes eleccions presidencials com possiblement "unes de les més importants" de la vida dels votants nord-americans i, trencant amb el costum de no mencionar-lo pel nom, ha centrat la seva intervenció en la denúncia de Trump, de les seves incendiàries declaracions i propostes i fins i tot del seu eslògan. "El nostre comandant en cap ha de ser capaç de defensar el nostre país, no d'avergonyir-lo", ha dit en un moment. En un altre ha assegurat que l'empresari "quan demana encerclar 12 milions d'immigrants, vetar l'entrada de tots els musulmans als EUA o defensar la tortura no es fa més fort, s'equivoca".

Malgrat els mals resultats de la nit, Sanders no tira la tovallola i en un discurs de gairebé una hora a Phoenix (Arizona) centrat en el seu missatge de justícia econòmica i social ha demostrat que segueix entossudit a mantenir viva una campanya que, segons ha dit, "ha desafiat totes les expectatives".