GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Els EUA i Rússia acorden un alto el foc a Síria

El cessament de les hostilitats, que s'ha d'aplicar en el termini d'una setmana, inclourà la intensificació de l'ajuda humanitària a la població

Els Estats Units i Rússia pacten un alto el foc a Síria. / AP / MATTHIAS SCHRADER / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
CARLES PLANAS BOU

Les converses de pau sobre Síria comencen a donar els seus fruits. Després de gairebé cinc anys de guerra i més de 470.000 víctimes mortals les potències internacionals, encapçalades pels Estats Units i Rússia, han acordat aquest matí un alto al foc. Aquest “ambiciós” pacte pretén que s'aturi la violència al país àrab en el termini d'una setmana.

Després de sis hores reunits a la ciutat de Munic, el Grup Internacional de Suport a Síria també ha establert com a punt fonamental “accelerar i ampliar” de forma immediata l'ajuda humanitària. Les dures imatges de Madaya, on la població siriana va quedar atrapada entre els bombardejos i desproveïda de recursos durant sis mesos, han tingut el seu efecte.

El diàleg de pau, en què també participen Turquia, l'Iran, Alemanya, el Regne Unit, França, l'Aràbia Saudita, Qatar i Egipte, ha acordat posar en marxa un grup de treball en el marc de les Nacions Unides (ONU) presidit per nord-americans i russos perquè se segueixi negociant sobre una base comuna perquè el cessament de la violència sigui “durador”. El principal grup de l'oposició siriana s'ha mostrat satisfet però caut. “Les paraules han d'anar seguides per l'acció”, ha remarcat el seu portaveu, Salim al-Muslat.

CAÇA ALS TERRORISTES

Les converses han permès una sintonia més gran entre els Estats Units i Rússia. El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha celebrat que s'ha passat d'“animar” a aconseguir una treva i establir "específicament un procés i un calendari”. Per la seva banda, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, s'ha mostrat optimista amb la intenció de coordinar l'acció militar del Rússia i la coalició internacional. “Aplaudim aquest canvi qualitatiu”, ha remarcat el cap de la diplomàcia russa.

Malgrat el petit progrés aconseguit sobre el paper, la reunió a Munic ha tornat a evidenciar importants discrepàncies entre les dues principals potències. En el cessament de les hostilitats es contempla com a excepcions les accions defensives i els atacs contra grups terroristes. Aquest segon punt és especialment fràgil i difícil de gestionar. Mentre que Rússia i Síria consideren que l'oposició rebel són “entitats terroristes”, els Estats Units els recolzen i creuen que s'han de combatre especialment les milícies del grup autodenominat Estat Islàmic i del front Al-Nusra. Amb Turquia dins del grup de negociació s'espera que hi hagi noves friccions sobre el paper dels kurds, essencials en la lluita contra el gihadisme.

Aquesta diferència de consideració i definició ja va ser un llast massa pesat en les converses de pau de Ginebra, que es van cancel·lar sense acord el 4 de febrer. Llavors l'oposició es va negar a prosseguir els seus contactes amb el règim d'Al-Assad si aquest no frenava abans la seva ofensiva. Damasc i els seus aliats russos van mantenir els atacs aeris guanyant terreny als rebels en la dividida Alep i obtenint així una millor posició de força que no es va acceptar a l'altre costat de la taula. Una vegada més el distanciament entre Washington i Moscou va ser latent. Kerry va qualificar les maniobres militars d'“acció agressiva” i Lavrov va legitimar l'ofensiva per agafar el control de les zones arrabassades “il·legalment” pels rebels.

EL FUTUR D'AL-ASSAD

Notícies relacionades

Amb la vista posada en el final d'unes negociacions exitoses les grans potències també difereixen en el paper de Baixar al-Assad. Malgrat que tant Rússia com els EUA coincideixen a apuntar que el poble sirià ha de decidir com articular el país després de la guerra amb un govern de transició, uns recolzen l'autòcrata mentre que els altres no el volen en els seus plans de futur. "Estem convençuts que l'única manera que Síria sobrevisqui i floreixi és el procés polític”, ha afirmat Kerry.

Un futur pacífic per al país àrab encara queda lluny. Per això els mandataris han insistit a no fer-se “cap il·lusió” i “seguir treballant” tenint present que serà necessari que totes les parts facin concessions per arribar a un acord de consens. El rol que l'Iran, principal aliat d'Al-Assad a la regió, pugui jugar sobre el terreny també serà essencial. De moment l'acord només està plasmat en el paper i fa cal veure com s'aplica en la realitat. “Encara no podem dir que es tracta d'un gran avanç, coneixem l'experiència del passat”, ha alertat el ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier.