LA PLAGA DEL NARCOTRÀFIC

Els nens s'han convertit en víctimes i botxins de la narcoguerra a Mèxic

La foto del nadó assassinat amb els seus pares mostra de nou la part més lacerant d'una guerra que compleix nou anys

Les oenagés que treballen amb la infància denuncien que els menors són els grans oblidats de la violència al país

 

  / AFP / YURI CORTEZ

4
Es llegeix en minuts
Toni Cano

La foto de Marcos, de solo set mesos d'edat, mort junto a la seva mare, d'a penes 17 anys, i el seu pare, de 24, a la porta d'una tienda de Pinotepa, en la costa d'Oaxaca, ha mostrat de nou al món la cara més lacerant de la narcoguerra en la que segueix sumit Mèxic. L'atemptat era contra un jefecillo del narcotràfic, un tal Isidoro González, ‘l'Isis’, però és el nadó Marcos, al que tots han llamado “l'Aylan mexicà”, el que s'ha convertit junto a els seus pares en la més icònica de les víctimes innocents de les balaceras.

 “Ja ens cansamos de tanta violència”, afirmen els veïns de Pinotepa reunits de nit a la plaça al voltant de tres grans cors formats amb velas. A l'altre costat de Sierra Madre, on Oaxaca es funde amb Veracruz en el rio Tesechoacán, el poble de Platja Vicente es declara “en pie de lluita” tras la desaparició de quatre joves veinteañeros i una noia de 16 anys, Susana Tapia, a mans de policies de Terra Blanca. Detinguts i confessos, els sis polis solo poden dir, perquè les va la vida, que els van entregar al Cartell Jalisco Nova Generació.

 Des d'esa desaparició forçada, el patiment dels pares es multiplica amb llamadas d'autoritats i visites de reconeixement de restes humanes trobades en bosses de plàstic, barrancas i fosses clandestines repartides per Veracruz, o pertinences d'altres víctimes dissoltes en bidons d'àcid. “Le confirmo que les osamentas no són dels seus fills, són d'animals”, le comunica una cap policial a un dels pares. Envoltats pels veïns de Platja Vicente, ells encara preguen: “Que ens tornin als fills, són joves bons, no han fet nada dolent”.

 LA LLIÇÓ D'AYOTZINAPA

 El president de l'oficialista Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH), Luis González, considera: “els lamentables fets de Terra Blanca, Veracruz, signifiquen que en els tres nivells de govern no s'ha après la lliçó de Ayotzinapa”. Al recordar la desaparició forçada de 43 alumnes d'esa escola de magisteri, l'ombudsman mexicà vaticina que “mentre prevalgui la impunitat aquests horrors es repetiran”. Diu que “es preciso encarar les desaparicions, fosses clandestines, tracta, abusos a migrantes, tortura, execucions extrajudicials, homicidis, greuges i atacs a periodistes i defensors de drets humans”.

 Fins que no sorgeixen casos com el del nadó Marcos, els nens són els grans oblidats. La Red pels Drets de la Infància a Mèxic (Redim), que agrupa a 75 oenagés que treballen amb nens, denuncia que “encara no s'ha reconegut l'impacte que aquesta violència té en la infància”, la informació oficial és “escassa i poc fiable” i ni siquiera hi ha “dades fefaents sobre menors assassinats i desapareguts”. Si la narcoguerra ha deixat en nou anys més de 150.000 morts i uns 30.000 desapareguts, són milers els menors morts o desapareguts.

 Solo en Guerrero, l'estat sureño més convuls, unes 40 escoles estan tancades tras un mes de gener en el que diferents grups criminals, vestits de militars, van segrestar almenys a 35 persones, entre elles diversos nens. L'altre dia van entrar a trets en una festa de quinceañeros, la presentació d'una noia en societat, i van matar a 12 persones; el mes passat van parar una caravana de 15 vehicles d'aldeanos que anaven a un casament, van matar a tres i es van portar a 17.

 Com en totes les guerres, els nens són les víctimes més innocents. Aquí també són botxins forçats, ‘falcons’ sentinelles i xivatos que seran pistolers sicaris. “Se los porta la lleva del narco com fa un segle se los portava la revolució”, diuen els ancianos. D'això si hi ha algunes xifres de calfred, revelades fa poc per l'Institut Nacional Electoral (INE): desenes de milers de nens reclutats per la màfia, centenars de milers participant en actes violents.

 XIFRES ESCALOFRIANTES

 Junto a les eleccions legislatives de juny passat, l'INE va realitzar una consulta infantil i juvenil en la que van participar gairebé tres milions de menors. Davant les urnes, 46.000 d'ells van afirmar haver sigut obligats a participar en grups de la delinqüència i més de 200.000 haver participat en actes violents. Claro que també 40.000 van admetre que fueron violats, 90.000 van dir patir violència domèstica i 330.000 estar iniciats en el consum de drogues. En su mayoría, els nens desconfien del Govern i no es sienten seguros en els carrers, ni en l'escola. Com altres, la llei de protecció a la infància, de fa un any, no ha millorat prevenció ni percepcions.

Notícies relacionades

 Esos nens van participar en la consulta mentre els seus pares votaven. Però ja ningú sap quants no lo van fer perquè són orfes d'aquesta guerra. Segons els càlculs dels sociòlegs, “si són 150.000 els morts deuen ser més de 200.000 els orfes que han deixat i més de dos milions els familiars directament afectats per la seva pèrdua”. Solo uns milers d'orfes reben suport, singularment en llocs rehabilitats tras tocar fons, com Ciudad Juárez.

 La foto de Marcos, mort a trets junto a els seus joves pares, impacta en les xarxes socials, mentre en Platja Vicente encara es confia a trobar a Susana i els seus quatre amics, desapareguts per policies i narcos. Amb rampant cruesa, la narcoguerra segueix.