Un burca per amor a l'africana

Més d'un any després del seu rescat de Boko Haram, Zara John segueix enamorada del seu segrestador

epons32668123 a mother holds her baby in internally displaced pe160205111342

epons32668123 a mother holds her baby in internally displaced pe160205111342 / PIUS UTOMI EKPEI

3
Es llegeix en minuts

Gairebé un any després d'haver sigut rescatada per l'Exèrcit nigerià de la captivitat a la qual va ser sotmesa pel grup terrorista islàmic Boko Haram, Zara John, una noia de 16 anys, segueix enamorada d'un dels militants islàmics que la va segrestar.

La història de la jove nigeriana va començar poc després de ser rescatada quan al camp de refugiats al qual va ser portada va descobrir que estava embarassada arran d'un test de sang i orina rutinari. "Vaig voler donar a llum el meu fill per poder tenir algú que reemplacés el seu pare després de saber que no el tornaria a veure mai" va assegurar Zara, la història de la qual va començar com la d'altres centenars de nenes segrestades pels militants de Boko Haram al llarg dels set que porta activa la insurgència al nord de Nigèria. 

SENSE VEU NI VOT

El problema va venir quan tota decisió sobre el seu nadó li va ser sostreta després de la mort del seu pare en unes inundacions el 2010 que van provocar que els seus oncles intervinguessin. Alguns familiars de la noia no volien descendència d'un militant de la banda terrorista a la família i van instar la noia embarassada que avortés, i altres la van recolzar i van defensar que el nadó no havia de ser culpat pels crims del seu pare. 

Finalment, la majoria va acabar recolzant el seu embaràs i Zara va tenir el seu fill al qual va decidir anomenar Usman. El nadó, que ara ja té set mesos, va ser acollit per la família, i els seus oncles ara col·laboren en la nutrició i l'educació del petit. 

Zara tenia tan sols 14 anys quan els militants de Boko Haram, en la seva lluita per establir l'estat islàmic al país, van arrasar Izge, el poble del nord de Nigèria on la noia vivia el febrer del 2014. Els terroristes van arrasar les seves cases, van matar els homes i van carregar les dones i els nens en camions. Dos dels germans de  Zara estaven fora del poble quan va tenir lloc aquest primer atac d'una llarga llista d'atacs a pobles, bombes suïcides i tirotejos que va viure la noia. Per desgràcia, la mare de Zara va caure del camió en plena marxa a causa de la sobrecàrrega dels camions i no va ser capaç d'atrapar el vehicle que va allunyar la seva única filla i el seu fill de 4 anys a més de 22 quilòmetres en direcció Bita.

ESCLAVITZADA PELS MILITANTS

En aquell moment, Bita i la resta de ciutats de la zona estaven sota comandament de la banda terrorista i quan va arribar al seu destí, els nens i les dones del camió van ser considerats "esclaus" de la banda. La jove va passar els seus primers dies aprenent a fons la seva nova religió i realitzant tasques domèstiques fins que dos mesos després d'arribar a Bita va ser entregada en matrimoni a Ali, un comandant de Boko Haram, amb qui es va mudar i li va donar, segons explica la noia "llibertat per dormir i aixecar-se quan volia". 

El comandant li comprava roba i li donava "tot allò que una dona pot necessitar per satisfer un home" a més d'un mòbil amb el número de telèfon d'Ali i un tatuatge al seu estómac amb el seu nom per marcar-la de per vida com a dona de militant de Boko Haram. El comandant li assegurava a Zara sovint que la guerra acabaria aviat i que tots dos tornarien a Baga, la localitat natal d'aquest, a recuperar el seu negoci de pesca que va abandonar per unir-se a la banda terrorista després que l'Exèrcit nigerià matés el seu pare i el seu germà. 

EL RESCAT

Notícies relacionades

Un dia, quan Ali no estava a casa, l'Exèrcit nigerià va rescatar Zara i les altres noies per portar-les a un camp de concentració on la noia va intentar mantenir el contacte amb el seu marit per telèfon fins que l'Exèrcit se'n va adonar, li va treure el telèfon i tota l'esperança de tornar a veure el seu estimat. 

Zara ha acceptat que les possibilitats de reunir-se amb el seu marit són remotes i ha decidit tornar a estudiar quan Usman deixi de mamar, per poder, potser, emprendre un negoci propi.