REEDICIÓ CONTROVERTIDA

Alemanya torna a publicar el 'Mein Kampf'

El manifest nazi que Adolf Hitler va escriure a la presó torna a les llibreries aquest divendres envoltada de polèmica

jjubierre3042034 lon01 londres  reino unido  06 06 05   una fotogra160105125514

jjubierre3042034 lon01 londres reino unido 06 06 05 una fotogra160105125514

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Adolf Hitler torna a les llibreries d'Alemanya aquest 2016. El ‘Mein Kampf’ (La meva lluita), el manifest nazi que va escriure durant la seva reclusió a la presó bavaresa de Landsberg el 1924, tornarà a cobrar vida aquest pròxim divendres. La nova edició es tracta d'una versió crítica, comentada i analitzada per diversos historiadors i investigadors de prestigi. Malgrat que es contextualitzen les paraules del dictador i se subratllen les seves mentides amb la intencionalitat de ser un material de coneixement històric, la decisió no ha estat exempta de controvèrsia.

Amb l'entrada del nou any es va complir el 70è aniversari de la mort del Führer, que es va suïcidar al seu búnquer de Berlín quan les tropes soviètiques entraven al cor del Reich alemany, i l'estat de Baviera va perdre els drets d'autor sobre el llibre, que ara ha passat a ser de domini públic. El manifest, que estableix les bases del nacionalsocialisme, tornarà a les prestatgeries d'Alemanya per primera vegada des del final de la segona guerra mundial, cosa que ha despertat alguns temors.

DISPARITAT ENTRE LES ORGANITZACIONS JUEVES

Més preocupades s'han mostrat algunes organitzacions jueves a Alemanya per l'alt contingut antisemític del text. Mentre que el director del Consell Central de Jueus del país, Josef Schuster, ha defensat la importància didàctica de conèixer el passat nazi, la seva predecessora ha sigut més crítica. Segons cita The New York TimesCharlotte Knobloch, supervivent de l'Holocaust, tem que la publicació del llibre “no desmitifiqui” les paraules de Hitler i que desperti un nou interès. Més directe ha sigut Ronald Lauder, president del Congrés Jueu Mundial. “No hi ha necessitat d'imprimir més còpies del 'Mein Kampf' ni promoure'n la distribució massiva encara que es tracti d'una versió amb comentaris”, ha remarcat.

Mentre que a Alemanya hi ha una acceptació més gran a la publicació d'un dels llibres més controvertits de la història, a Israel el tema segueix sent un tabú. L'Estat jueu no permet la seva publicació massiva a causa de l'estigma que encara hi ha sobre la seva retòrica antisemítica.

La reedició del ‘Mein Kampf’ també arriba en un moment especialment delicat al país, que ha vist com els moviments xenòfobs i de la ultradreta han guanyat presència social i mediàtica durant l'últim any i com s'han disparat les agressions contra els milers de refugiats que han arribat a Alemanya.

CONEIXEMENT HISTÒRIC

Notícies relacionades

Els autors de la nova edició, editada per l'Institut d'Història Contemporània de Munic, ho veuen des d'una altra perspectiva. “El llibre no pot ser subestimat com a font de coneixement històric i com una peça clau per entendre la història del Nacionalsocialisme”, ha remarcat el director de l'Institut, Andreas Wirsching. A mitjans dels anys 90 aquest grup d'investigadors ja van intentar publicar una versió analítica del ‘Mein Kampf’, però se'ls va denegar el permís.

El fet que el llibre hagi passat a ser de domini públic ha alterat les autoritats alemanyes, que segueixen considerant el manifest nazi com un perillós material de propaganda i odi. Malgrat que l'Oficina Federal de Protecció Constitucional de l'Opinió ja va considerar a l'octubre que no hi havia perill en la publicació del ‘Mein Kampf’, el Ministeri de Justícia de Baviera ja ha anunciat que lluitarà contra la “reimpressió inalterada” del llibre. Més enllà de la publicació revisada del manifest, el dret penal alemany seguirà perseguint amb duresa qualsevol exhibició de simbologia nazi.