CENSURA A LA XINA

Pequín expulsa una periodista francesa per un article crític amb la política antiterrorista

El Govern xinès va acusar Ursula Gauthier d'"atiar" el terrorisme amb el seu reportatge sobre la repressió contra l'ètnia uigur a Xinjiang

mbenach32248727 french journalist ursula gauthier  a reporter for 151226180922

mbenach32248727 french journalist ursula gauthier a reporter for 151226180922 / Mark Schiefelbein

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una periodista francesa deixarà la Xina per un article que no ha agradat al Govern. Pequín no ha renovat les credencials de premsa a Ursula Gauthier, cosa que a la pràctica suposa la seva expulsió del país. Les desavinences entre la premsa estrangera i el Govern per articles que entén com a hostils no són rares, però s’acostumen a resoldre amb el que el gremi coneix com a invitacions a «prendre el te»: citacions al Ministeri d’Exteriors per llegir la cartilla en privat al periodista en qüestió amb alguna amenaça més o menys velada. L’expulsió sí que és rara. Pequín no feia fora ningú des que el 2012 tampoc va renovar les credencials de Melissa Chan, de la cadena Al-Jazira, per uns articles sobre presons secretes.

Gauthier havia trepitjat els dos grans ulld de poll de Pequín: la tensió ètnica i el terrorisme. I ho va fer, a més a més, en un moment especialment sensible: després dels atemptats gihadistes de París, quan el Govern demanava la solidaritat global contra el terrorisme uigur que el sacsejava, també d’arrel islamista.

 

EN EL PUNT DE MIRA

La veterana periodista, amb sis anys d’exercici a Pequín, havia atret la ira nacionalista des que el seu article va ser publicat el 18 de novembre al setmanari L’Obs. Els diaris Global Times i China Daily, sota el paraigua del partit, l’havien acusat de «falta d’imparcialitat» en la lluita contra el terrorisme i havien exigit les seves disculpes en furibunds editorials. La xarxa va bullir d’insults i d’amenaces i en van ser publicades la fotografia i l’adreça. El Ministeri d’Exteriors va acusar  Gauthier de «ferir els sentiments del poble xinès», s’hi va reunir en tres ocasions i li va exigir una rectificació.

 

NO APTA PER EXERCIR«Volien una disculpa pública per coses que no he escrit, m’acusen de coses que no he escrit», va explicar Gauthier a l’agència AP. El Ministeri d’Exteriors va tancar l’assumpte ahir amb un comunicat en el qual assegura que ja «no és apta» per exercir el periodisme a la Xina per haver «encoratjat el terrorisme».

«La Xina sempre ha protegit els drets legals dels mitjans estrangers i els corresponsals estrangers per informar dins del país, però la Xina no tolera la llibertat per fomentar el terrorisme», assegura el comunicat. En l’article en qüestió, Gauthier veia interessos espuris en la solidaritat que reclamava la Xina contra el terrorisme global i l’acusava de buscar el salconduit per augmentar la repressió contra l’ètnia uigur que habita a la província de Xinjiang.

Així mateix assegurava que l’atac de terroristes uigurs a una mina, que va deixar una cinquantena de morts, no tenia «res en comú» amb l’atemptat gihadista de París i que només es tractava d’una «explosió d’ira local» estimulada per la «venjança després d’un abús, una injustícia o una expropiació».

La Xina ha mostrat la seva sorpresa per no disfrutar de l’onada de solidaritat que provoquen els atemptats islamistes a qualsevol altra part del món. Les informacions de mitjans occidentals sobre atacs uigurs acostumen a incidir en el context de repressió previ i acusar Pequín d’exagerar l’amenaça terrorista.

 

DISCURS OFICIAL

Notícies relacionades

Les peticions d’evitar la «doble vara de mesurar» han sigut constants en el discurs oficial. L’article de Gauthier, doncs, acumulava tots els ingredients per irritar el Govern i bona part de la població. Centenars de xinesos han mort en atemptats terroristes en l’últim any.

L’ambaixada francesa a Pequín i el Club de Corresponsals Estrangers a la Xina han denunciat el cas i han mostrat la seva preocupació per les seves conseqüències en la llibertat d’expressió dels professionals.