Alemanya dóna llum verda a la intervenció militar a Síria

El Govern de Merkel proposa enviar-hi 1.200 soldats per combatre l'Estat Islàmic

Berlín nega ara la possibilitat de col·laborar amb Assad o les tropes sota el seu comandament

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

 

El Govern federal alemany ha aprovat aquest dimarts enviar fins a 1.200 soldats a Síria per combatre l'avanç del grup gihadista autodenominat Estat Islàmic. Després de la tradicional reunió dels dimarts del Consell de Ministres, Berlín ha anunciat que la nova missió de combat només implicarà el suport logístic proporcionat pels seus avions de reconeixement i un vaixell de guerra destinat a defensar França. Si s'aprova aquesta operació al Bundestag, el Parlament alemany, suposarà el desplegament actual més gran a l'estranger del país.

Tot i així, el rol de l'Executiu liderat per la cancellera Angela Merkel en el conflicte sirià encara presenta alguns interrogants. Després que diumenge la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, assegurés en una entrevista a la televisió germànica que Alemanya obria les portes a una implicació del règim de Baixar al-Assad en la lluita contra el terrorisme, avui ha fet marxa enrere. “No hi haurà cooperació amb Assad ni amb les tropes que estiguin sota el seu comandament”, ha rectificat.

El paper de l'autòcrata alauita en una futura transició a Síria segueix sent un maldecap per a la comunitat internacional. Si diumenge Von der Leyen va remarcar que el dictador “no té cap futur” en els plans del país, aquest matí no ha exclòs la possibilitat que hi participin els sectors afins al règim. La ministra alemanya ha comparat la situació actual amb el polvorí generat després de la guerra de l'Iraq, quan es van marginar els sectors simpatitzants de Saddam Hussein. “Hem d'evitar el col·lapse de Síria”, ha recordat amb la vista posada en el país veí.

MÉS DE 10 ANYS

Notícies relacionades

El ministre d'Afers Estrangers, Frank-Walter Steinmeier, ha volgut matisar les xifres de combatents que participaran en la lluita contra el Daesh. “Estem parlant de 1.200 com un número màxim, però no crec que tinguem tants soldats desplegats al mateix temps”, ha assegurat al diari 'Bild'. L'operació tindrà un cost aproximat de 134 milions d'euros i es limitarà inicialment a un any, encara que Steinmeier ha remarcat que probablement es prorrogarà. Una estimació que, segons el president de l'Associació de Forces Armades d'Alemanya, André Wüstner, va per llarg. “Si s'ho prenen seriosament, aquesta lluita durarà més de 10 anys”.

La decisió de l'Executiu alemany s'haurà d'aprovar aquest dimecres a la Cambra baixa parlamentària, on no s'espera cap problema perquè la missió prosperi. El partit progressista Die Linke i l'ecosocialista Die Grünen ja han mostrat el seu descontament amb la decisió del Govern de Merkel, i els primers fins i tot estudien l'opció de presentar un recurs d'inconstitucionalitat.