Al-Qaida se suma a l'ofensiva gihadista contra França amb una presa d'ostatges a Mali

Almenys 27 persones han mort en l'atac d'un grup de terroristes contra un hotel al centre de Bamako

Personal d’emergències de Mali trasllada una dona ferida al sortir de l’hotel  Radisson. / Str (EFE)

Personal d’emergències de Mali trasllada una dona ferida al sortir de l’hotel  Radisson.
Almenys tres morts i 170 retinguts en un hotel de Mali.

/

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Segon cop gihadista al cor de Bamako, la capital de Mali. Una 'jatiba' (cèl·lula) del grup Al Morabitoun i una altra d'Al-Qaida al Magrib Islàmic van actuar de forma conjunta per venjar-se en forma de l'ofensiva militar de França al nord de Mali. En aquesta ocasió, l'acció armada ha consistit en un ssegrest d'occidentals allotjats a l'hotel Radissonhotel Radisson, al cor de la capital maliana. Un grup de, almenys, quatre terroristes han pres com a ostatges durant set hores 170 persones, entre ells efectius militars francesos, empleats de la companyia aèria Air France, empresaris, a més de treballadors turcs, xinesos, indis i americans. Entre els ostatges hi havia almenys un espanyol, que ha resultat il·lès. En l'assalt contra l'hotel han mort 27 persones. També tres terroristes, almenys. Les forces malianes han necessitat la col·laboració d'unitats especials franceses i nord-americans per neutralitzar als criminals. 

L'assalt s'ha produït a primera hora del matí, quan un grup no determinat de persones va irrompre a l'hotel al crit d'"Al·là Akbar", segons els testimonis. Els assaltants s'han atrinxerat a la planta setena. En un primer moment, han alliberat un petit grup d'ostatges. Segons relaten les agències, només han deixat anar els que eren musulmans i que eren capaços de recitar diversos versicles de l'Alcorà o la 'shahada', la professió de fe islàmica. A mig matí, s'ha llançat l'assalt de les forces de seguretat, que de mica en mica han alliberat els ostatges que en un primer moment eren conduïts a l'ambaixada de Nigèria, situada a 200 metres de l'hotel. 

MISSATGE A L'ESTAT ISLÀMIC

Notícies relacionades

El grup d'assaltants, a les ordres de Mojtar Belmojtar, àlies 'el borni' o 'Mr. Marlboro', un dels líders històrics del fenomen gihadista a la regió del Sahel que ha reivindicat mitjançant el seu habitual altaveu, l'agència de notícies privada mauritana, A l'Ajbar, l'acció executada per la seva organització, Al Mourabitun o també coneguda com Els Que Firmen amb la seva Sang. Aquesta reivindicació compta amb la particularitat que s'ha fet conjuntament amb Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) que es recolza militarment en els milicians d'Ansar Dine, un altre grup armat liderat per un destacat tuareg, Iyad Ag Gali, un actor clau en l'imbricat conflicte de Mali, on grups rebels i terroristes es disputen un vast territori exposat al crim organitzat des de fa més de dues dècades.  

SORPRENENT MODUS OPERANDI

Fonts policials a Bamako consultades per aquest diari s'han sorprès de la manera com s'ha portat a terme l'atac.“Han arribat a franquejar les barres automàtiques perquè ningú va sospitar res, ja que, conduïen un Land Rover amb matrícula diplomàtica”, han dit. Fins a l'hotel Radisson, com ha sigut testimoni aquest diari en moltes ocasions, solen arribar només cotxes diplomàtics perquè és una espècie de “centre neuràlgic” de cascos blaus de Nacions Unides, militars de l'operació europea EUTEM que treballen a la base militar de Koulikoro (al sud de Mali) en l'adoctrinament i ensinistrament de forces militars malianes, o expatriats amb missions de diferent naturalesa. Radisson se situa en el millor barri de la capital i sol estar habitat per estrangers. De fet des de feia temps es temia que pogués ser blanc d'atac terrorista, com ho va ser el mes de març passat el restaurant la Terrasse.