Crisi migratòria a Europa

Croàcia enganya centenars de refugiats i els envia a Hongria

Budapest acusa Zagreb d'incitar a travessar la frontera de manera il·legal

El 'premier' croat anuncia un pla b per gestionar l'afluència d'exiliats

Refugiats en un tren a Dobova, a prop de la frontera esloveno-croata.

Refugiats en un tren a Dobova, a prop de la frontera esloveno-croata. / AFP / JURI MAKOVEC

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
ZAGREB / BUDAPEST

Croàcia ha deixat de permetre l'estada de refugiats al seu territori i va començar ahir a aplicar de sobte el pla b anunciat pel primer ministre socialdemòcrata Zoran Milanovic, que per gestionar l'arribada massiva d'asilats al seu país va insinuar la possibilitat de dirigir-los de forma organitzada cap a la frontera amb Hongria i Eslovènia.

«A partir d'avui començarem a aplicar altres mètodes, humans (...) Ja no podem acceptar aquest pes, mentre els altres miren cap a un altre costat», va manifestar el premier croat. «És obvi que la gent ja no es podrà parar a Croàcia», va declarar Milanovic, que va admetre que el seu país estava desbordat per l'afluència d'expatriats dels últims dies. El mandatari va afegir que «no els impedirem l'entrada, però tampoc la sortida», i va insistir que Zagreb actuarà ara «d'una altra manera, decent, humana, però diferent».

Hores després, les autoritats croates van començar a transportar en 22 autobusos entre 1.000 i 1.700 refugiats fins a la localitat croata de Baranjsko Petrovo per ser enviats des d'allà fins al poblat hongarès de Beremend, tot just després de passar la frontera. Allà els esperaven uns 200 policies antiavalots que havien acordonat la zona per traslladar-los al seu torn a punts de registre a l'interior d'Hongria.

FAMÍLIES SENCERES / Els immigrants havien abordat els autobusos en un campament de la ciutat croata de Beli Manastir, pensant que els portarien fins a Zagreb. En declaracions a Efe, alguns van explicar que creien que estaven de camí cap a Alemanya, punt de destí de la majoria. Entre ells hi havia famílies senceres, amb nens i persones grans.

Notícies relacionades

La policia hongaresa va confirmar que les persones que han arribat a Hongria des de Croàcia serien enviades a punts de registre, sense donar-ne més detalls, però el portal hongarès Bama va revelar que els traslladarien a Szentogotthard, just a la frontera amb Àustria, i a Siklós, a pocs quilòmetres de Beremend. Un tren amb 1.000 refugiats més va arribar també ahir des de Croàcia a l'estació hongaresa de Magyarbóly, a prop de Beremend.

El trasllat es va fer entre el secretisme i la confusió general, no només entre els immigrants. Hongria va negar haver-ho acordat amb el Govern de Zagreb, i va acusar Croàcia d'incitar els refugiats a violar la llei dirigint-los a la frontera i convidant-los a franquejar-la il·legalment. Croàcia, que des de dimecres ha rebut més de 14.000 refugiats, va criticar Hongria per «haver tancat la frontera (amb Sèrbia) amb filat de ganivetes» i haver convertit Croàcia en pas obligat de la nova ruta per on els refugiats volen accedir al nord d'Europa.