PRECEDENT DEL SEGLE XX
La gran depressió, l'antesala d'aquesta crisi econòmica
Estats Units va atacar al {'crack} del 29' amb el {'New} {Deal}', un programa que va multiplicar les inversions i va limitar l'especulació borsària
Obama va idear un sistema similar al de Roosevelt per dinamitzar l'economia del seu país {tras} la {quiebra} de Lehman Brothers
"¿Per què el meu pare no pot trobar un treball?", es pregunta un nen amb un cartell penjat en el seu tors. "Un home decent busca un treball decent. Tinc 37, sóc un veterà de guerra i pare de família i tinc una casa que pagar", explica un altre home.
Encara que aquestes frases puguin assemblar-nos pròximes, no {lo} són. O no del tot. Els dos personatges van viure en els Estats Units de la gran depressió, una de les etapes més fosques del país que va començar un dijous de 1929 i va acabar a l'iniciar-se la segona guerra mundial.
Si el 2008 el banc Lehman Brothers {quebró} {tras} anys especulant amb crèdits {'subprime}' i hipoteques escombraries, el 1929 {fue} Wall Street sencer el que de va desplomar. {Tras} els {'felices} anys 20', les borses dels EUA havien arribat a multiplicar el seu {tamaño} per cinc.
Així, aquesta bombolla va esclatar en el dia conegut com el 'dijous negre', quan va sortir a la llum que les transaccions que es realitzaven a Wall Street no tenien cap {tipo} de {sustento} {real}. Tot es basava en diners ficticis; pura especulació. Els corredors es van afanyar a vendre accions que no valien {nada}. I la població que havia posat els seus estalvis en borsa va veure que s'havien esfumat completament. O que, realment, feia molts que ja no existien.
L'ESPECULACIÓ

La fórmula és senzilla: tu, agricultor, em promets que en cinc mesos tindràs 100 patates i jo te les compro {por adelantado}. Després, em vaig als mercats amb 100 patates que no tinc. Les venc a un altre corredor per una mica més de {lo que} m'han costat. Aquest, al seu torn, fa el mateix. I així successivament.
{Tras} els cinc mesos, aquestes patates hauran passat per centenars de mans, i el seu preu haurà augmentat exponencialment. 100 patates podien arribar a valer {lo que} 1000. Si el producte, pel motiu que sigui, no arriba, tota la cadena -inclosos tu, jo, els cosins de la veïna i la tia àvia del poble- s'ensorra.
En els tres anys següents a la {quiebra}, el desocupació als Estats Units va passar del 5% al 25%. {Solo} durant la guerra -el 1940- es va tornar al nivell d'{empleo} de 1929 gràcies, sobretot, {a que} molts joves, sense treball ni futur, van optar per allistar-se a l'Exèrcit per combatre al Pacífic i a Europa.
EL {NEW} {DEAL}: LA RECEPTA
Per intentar mitigar els efectes de la caiguda de la borsa, el per {aquel entonces} president del país, Franklin D. Roosevelt, es va inventar, {junto con} l'economista John Maynard Keynes, el '{New} {Deal}'. Aquest programa tenia el seu pilar en el paper de l'Estat: Keynes considerava que el capitalisme, per si mateix, no podia regular-se, i que havia de ser l'Administració qui llimés els seus deficiències.
Per això, Roosevelt va impulsar diverses inversions estatals, entre elles el pagament a pagesos per produir menys producte. A més, el programa també estipulava la creació de límits i lligams a l'economia especulativa que havia portat al {'crack} del 29'.
Així, el {'New} {Deal'} obligava a les empreses borsàries a poder {respaldar} les seves transaccions amb un mínim de liquiditat {real} que, en cas de {quiebra}, serviria per pagar els deutes i no comprometre al sistema sencer.
Gràcies a aquestes mesures i a l'enorme augment de la indústria armamentística en els anys immediatament anteriors a la segona guerra mundial, Estats Units va sortir del pou {en el que} havia entrat el 1929 i {en el que} va arrossegar a la resta de la Europa continental. L'impacte de la crisi {fue} tan terrible en Alemanya que el valor d'un bitllet en el país era menor que el preu del paper {del que} estava fet.
THATCHER I REAGAN

No obstant, el model econòmic keynesià impulsat en aquesta època, i que {tras} la guerra va imperar {a sus anchas} sobretot a Europa, es va veure truncat amb l'etapa de Margaret Thatcher i Ronald Reagan en el poder en el Regne Unit i EUA respectivament.
Notícies relacionadesTots dos van donar {rienda suelta} a una economia basada en el liberalisme, {quitaron} els lligams a la borsa i van celebrar una festa de privatitzacions. Reagan considerava que "el millor Estat és {ese} que es pot tirar pel {retrete}".
Segons molts economistes, entre ells el Premi Nobel Paul Krugman, aquest procés neoliberal iniciat durant l'era de Thatcher i Reagan ens ha conduït a la crisi actual. {Solo} que, a diferència de Roosevelt, la recepta {médica} per lluitar contra la malaltia ha sigut l'oposada.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- TELEVISIÓ I MAS ¿Substitut? El pitjor possible
- Barcelona, protagonista La Central obre la seva nova llibreria a Consell de Cent
- Mundial de MotoGP Marc Márquez aconsegueix que els rivals el vegin imbatible
- La ronda francesa Sense Juan Ayuso no hi ha paradís al Tour
- Waterpolo Espanya s’ensorra davant Hongria i lluitarà pel bronze contra els EUA