FUGINT DE LA GUERRA

Merkel adverteix que sense repartiment equitatiu de refugiats Schengen corre perill

La cancellera alemanya demana accelerar els terminis de resolució d'asil i assegura que no tolerarà que es posi en qüestió la dignitat de les persones

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy i la cancellera alemanya Angela Merkel en l’entorn del llac de Schloss al castell de Meseberg (Alemanya).

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy i la cancellera alemanya Angela Merkel en l’entorn del llac de Schloss al castell de Meseberg (Alemanya). / EFE

1
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, considera que la lliure circulació de persones a la UE està en perill si no es reparteix el flux de refugiats sirians de manera equitativa a Europa. "Si no hi ha repartiment equitatiu de refugiats, ens veurem obligats a revisar Schengen". Així de contundent s'ha mostrat aquest dilluns Merkel durant una roda de premsa a Berlín, poc abans de rebre el president espanyol, Mariano Rajoy. 

La dirigent ha fet referència a l'enorme "desafiament" que afronta Europa amb la massiva arribada de refugiats i ha advertit que encara durarà "un llarg període de temps". 

Merkel ha anunciat que la lliure circulació de béns i persones, regulada a través de l'acord Schengen, podria córrer perill si els Estats membres no acorden un repartiment equilibrat dels milers de refugiats que arriben diàriament a les fronteres d'Hongria Sèrbia, provinents majoritàriament de Síria, l'Iraq i l'Afganistan. "Serà un assumpte central no només durant dies o mesos, sinó també durant un llarg període de temps", ha dit, en una crida a la "flexibilitat" i la paciència. 

Segons la cancellera, Europa s'enfronta a la seva pitjor crisi de refugiats des de la segona guerra mundial i no ha dubtat a parlar d'"enorme desafiament nacional". 

Merkel també ha advocat per accelerar els terminis de resolució de les peticions d'asil. I és que es calcula que entre 1.000 i 3.000 persones demanen asil polític cada dia. La majoria d'ells tenen Alemanya com a destí. 

CONTRA LA ISLAMOFÒBIA I EL RACISME 

La cancellera ha defensat que hi ha molts més alemanys a favor d'ajudar els immigrants que en contra, i ha instat la població a no sumar-se a les manifestacions xenòfobes que han començat a proliferar al país centreeuropeu.

Notícies relacionades

El divendres 21 d'agost un grup de desconeguts van calar foc a un centre de refugiats al sud d'Alemanya. No obstant, en una demostració de força social contra el racisme, més de 5.000 persones van sortir dissabte als carrers de Dresden (est d'Alemanya) per donar la benvinguda als refugiats i protestar contra els que han estat darrere dels atacs xenòfobs.

En aquest sentit, la cancellera ha promès que no tolerarà que es posi en qüestió la dignitat d'altres persones i ha demanat que "no segueixin els que convoquen aquesta mena de manifestacions. Amb massa freqüència tenen prejudicis, fredor i fins i tot odi al cor".

Temes:

Refugiats