VIOLÈNCIA A L'ÀFRICA

Amnistia acusa els cascos blaus de l'ONU de violar i assassinar civils a la República Centreafricana

L'oenagé demana investigar els fets amb urgència i que els implicats siguin suspesos immediatament

Cascos blaus de les tropes de pau de les Nacions Unides patrullant a Bangui, el desembre del 2014.

Cascos blaus de les tropes de pau de les Nacions Unides patrullant a Bangui, el desembre del 2014. / AFP

3
Es llegeix en minuts

Amnistia Internacional ha reclamat aquest dimarts investigar amb urgència la presumpta implicació de cascos blaus de les tropes de pau de les Nacions Unides a la República Centreafricana en la violació d'una nena de 12 anys i els assassinats d'un noi de 16 anys i el seu pare. Amnistia ha demanat que els implicats en aquests crims siguin suspesos immediatament. 

Els fets van tenir lloc els dies 2 i 3 d'agost, quan les forces de manteniment de la pau de la Missió Multidimensional Integrada d'Estabilització de l'ONU a la República Centreafricana (Minusca, per les seves sigles en anglès) estaven portant a terme una operació per detenir un presumpte delinqüent a l'enclavament musulmà PK5, de Bangui, la capital del país.

"La nostra evidència suggereix fortament que un casc blau de l'ONU va violar una nena i que les forces de pau de l'ONU van matar indiscriminadament dos civils", ha dit Joanne Mariner, assessora general de resposta a les crisis d'Amnistia Internacional, que ha afegit que s'ha de posar en marxa amb urgència una investigació civil independent i els implicats han de ser suspesos immediatament durant la investigació. 

CRITS I VIOLÈNCIA 

Amnistia Internacional, que va entrevistar 15 testimonis després dels incidents així com la nena violada i membres de la seva família, ha explicat que els fets van passar durant un registre domiciliari a l'enclavament PK5 de Bangui, el dia 2 d'agost a prop de les dues de la matinada.

Segons els testimonis, els homes d'una família van ser desallotjats i les dones i els nens van quedar en una habitació. Els cascos blaus cridaven i els menors ploraven en una escena bastant caòtica, fins que més tard les dones es van adonar que una nena de 12 anys havia desaparegut.

La nena va explicar que s'havia amagat en un lavabo per por i que un casc blau la va trobar allà, la va arrossegar i li va pegar una bufetada quan va començar a plorar. La va portar a un racó del pati darrere d'un camió i li va esquinçar la roba interior, tal com ella mateixa va mostrar a Amnistia Internacional.

"Quan vaig cridar, ell em va pegar amb força i em va posar la mà sobre la boca", va explicar la nena, que afegeix "em va tirar a terra i es va posar a sobre meu". Posteriorment, una infermera que va examinar la nena va trobar evidències mèdiques d'haver patit un abús sexual.

Un portaveu de la Minusca ha declarat a Amnistia Internacional que l'operació a l'enclavament PK5 va ser portada a terme per policies i gendarmes de Ruanda i el Camerun pertanyents a les forces de pau de l'ONU, i que un soldat camerunès va morir i nou soldats van quedar ferits durant els enfrontaments armats amb els residents d'aquest lloc el 2 d'agost.

MORT DE CIVILS 

L'endemà al matí, les forces de pau de l'ONU van tornar a PK5. Un grup de joves havia construït barricades a l'avinguda principal per intentar bloquejar l'arribada dels cascos blaus. Diversos testimonis van comentar a Amnistia Internacional que les tropes no estaven sota cap amenaça, però van començar a disparar indiscriminadament al carrer, on hi va haver assassinats.

Balla Hadji, un camioner de 61 anys, va sortir de casa al sentir trets mentre la seva filla havia anat a visitar un veí i va rebre un tret a l'esquena. El seu fill, Souleimane Hadji, de 16 anys, va córrer cap al seu pare i va ser tirotejat al pit. Un veí que va presenciar els assassinats va dir a Amnistia Internacional que "van disparar a tot el que es movia".

La família va comentar a Amnistia Internacional que les forces de pau de l'ONU no van ajudar a transportar el pare i el fill a l'hospital. Balla va perdre sang molt ràpidament i va morir a l'acte, mentre que els veïns van aconseguir portar Souleimane a l'hospital, però va morir l'endemà. 

FALTA DE RESPOSTA ADEQUADA

L'ONU ha sigut criticada en els últims mesos per la seva falta de resposta adequada a les acusacions d'abús sexual a menors per part de les forces militars internacionals a la República Centreafricana. 

Notícies relacionades

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va respondre a aquestes crítiques creant un grup independent per examinar les acusacions d'explotació abús sexual per part de membres de les Nacions Unides i fent recomanacions de com respondre a acusacions similars en el futur. 

"Aquestes acusacions de violació i assassinat indiscriminat comesos per tropes de l'ONU són recolzades per evidència física i múltiples relats de testimonis. Hi ha d'haver una investigació ràpida i exhaustiva per una autoritat civil competent i la nena ha de rebre ple suport, inclosa l'atenció mèdica i psicològica", ha afegit Mariner.