FOC AMIC

Un soldat ruandès mata quatre companys a la República Centreafricana

Els militars estaven en missió de pau al país, on van morir més de 10.000 persones el 2014

Imatge d’arxiu d’un grup de soldats ruandesos a la capital de la República Centreafricana, Bangui.

Imatge d’arxiu d’un grup de soldats ruandesos a la capital de la República Centreafricana, Bangui. / AFP / PACOME PABANDJI

1
Es llegeix en minuts

Un soldat ruandès de servei en la missió de pau en la República Centreafricana de les Nacions Unides ha assassinat quatre compatriotes seus i n'ha ferit vuit més aquest dissabte abans de suïcidar-se, segons el Ministeri de Defensa del país. L'incident ha passat a les 06.00 hores de la matinada a la capital de la República Centreafricana, Bangui.

"Acabem de començar les investigacions per saber el motiu d'aquest atac deplorable", ha dit el portaveu de la brigada de pau, el general Joseph Nzabamwita. "És possible que sigui un acte terrorista, encara que no descartem que pugui haver sigut causat per alguns problemes mentals de l'atacant", ha declarat.

A la República Centreafricana, el març de 2013, un militar recolzat per la milícia musulmana Seleka va arribar al poder després d'uns quants anys de repressió procristiana. Llavors, el nou Govern va emprendre una sèrie de represàlies contra la majoria de la població cristiana, actes que el gener de 2014 van desembocar en la creació de les milícies Anti-Balakas -antimatxet en l'idioma local- que van començar a lluitar contra els Seleka i els musulmans en general.

Notícies relacionades

Des d'aquella data, la població, tant d'una religió o l'altra, han sigut acusats de pertànyer a la banda rival, i els pillatges i bandidatges al país, sobretot a les zones més llunyanes a Bangui, s'han disparat. En tot el 2014, van morir a causa de la guerra de bandes més de 10.000 persones, això sí, que es tingui constància, ja que gran part del territori és del tot inaccessible pel gran estat de violència.

Per això, les Nacions Unides van enviar a la República Centreafricana una missió de pau anomenada MINUSCA, que només disposa de 850 soldats i que, al seu torn, només ha sigut desplegada a la capital.