DOCUMENT INÈDIT

La salutació nazi d'Isabel II

'The Sun' publica una polèmica filmació de la reina i la seva família a principis dels anys 30

La reina i la seva família fent la salutació nazi a principis dels anys 30. / YOUTUBE / LOGIC 8

La reina i la seva família fent la salutació nazi a principis dels anys 30.
’The Sun’ publica a la seva web el polèmic vídeo de la salutació nazi d’Isabel II.

/

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Amb 7 anys la futura reina Isabel II aixeca el braç fent la salutació nazi. La xocant imatge pertany a una filmació del 1933 o del 1934, (la data exacta es desconeix), en què el llavors príncep de Gal·les, Eduard VIII, apareix ensenyant a les seves nebodes Isabel i Margarida la salutació adoptada per Adolf Hitler. A la cinta, de 17 segons de durada, inèdita fins ara, també hi apareix la mare de les nenes, la difunta reina mare Isabel, amb el braç enlaire. Les imatges han sigut publicades pel diari 'The Sun' amb el titular 'Their Royal Heilnesses', un joc de paraules entre 'Hignesses' (Alteses reials) i la salutació nazi 'Heil Hitler'.

Notícies relacionades

La difusió del que 'The Sun' qualifica un “document històric” ha provocat la fúria del palau de Buckingham, que no nega la seva autenticitat, però considera el seu ús “enganyós i deshonest”. “És lamentable que una pel·lícula, rodada fa vuit dècades i pertanyent, segons sembla, a l'arxiu personal de sa majestat hagi sigut obtinguda i explotada d'aquesta manera. La dedicació amb què la reina i la seva família van servir a aquesta nació durant la guerra, i la dedicació durant 63 anys de la reina a construir relacions entre diferents països parla per si sola”.

El diari del grup Murdoch s'ha negat a revelar com ha obtingut la filmació en blanc i negres, unes imatges que qualifica d'“important i interessant història”. 'The Sun' afirma que les nenes van ser incitades pel seu oncle a imitar la salutació nazi. Eduard VIII va tenir una guanyada fama de ser un simpatitzant nazi i després de la seva abdicació, el 1936, per casar-se amb l'americana Wallis Simpson, va celebrar una trobada amb Hitler a Munic, dos anys abans d'esclatar la segona guerra mundial. Els nazis van bombardejar repetidament Londres i altres ciutats britàniques, però malgrat això la reina, que a l'inici del conflicte tenia 13 anys, es va quedar a la capital, igual que la resta de la seva família.