Cimera del Clima

Ségolène Royal li declara la guerra a la Nutella

La ministra francesa d'Ecologia diu que l'oli de palma usat en la famosa crema d'avellanes contribueix a la desforestació

Ségolène Royal, la ministra francesa d’Ecologia, avui, a l’Elisi.

Ségolène Royal, la ministra francesa d’Ecologia, avui, a l’Elisi. / LIONEL BONAVENTURE (AFP)

1
Es llegeix en minuts

En el camp de batalla contra els estralls del canvi climàtic, la ministra francesa d'Ecologia, Ségolène Royal, ha trobat un nou (i dolç) enemic: la Nutella. Royal va sorprendre ahir a la nit els teleespectadors de Canal Plus desmarcant-se amb un consell singular: “hem de deixar de prendre Nutella”, va dir. La raó és que el fabricant italià de la famosa crema d'avellanes usa oli de palma i això contribueix a la desforestació del planeta. 

“Hem de preparar la tercera revolució industrial, que serà climàtica, digital i energètica”, va començar dient la ministra, molt implicada en la promoció de la Cimera del clima de l'ONU que París albergarà a finals d'aquest any. 

“Hem de replantar arbres perquè hi ha hagut una desforestació massiva que comporta també un escalfament climàtic”, va apuntar Royal abans d'afegir que “hem de deixar de prendre Nutella, per exemple, perquè és oli de palma”.

“¡La Nutella està bona!”, li va llançar sorprès el presentador del programa sense que la ministra s'immutés el més mínim. “Sí, però no hem de fer-ho perquè l'oli de palma substitueix els arbres i són danys considerables”. 

Royal proposa, doncs, que s'usin altres matèries primeres per fer la Nutella. S'haurà de veure si els francesos, apassionats de la fórmula italiana, li fan cas. El 80% no compra cap altra cosa similar si no troba Nutella al supermercat.

Reacció del fabricant

Encara que va evitar comentar les paraules de la ministra, el grup italià Ferrero, fabricant de Nutella, ha reaccionat mostrant-se completament conscient dels reptes mediambientals i assegurant que el cultiu de l'oli de palma es fa respectant el medi ambient i les poblacions locals.

A la seva pàgina web Ferrero reconeix que la crema d'avellanes està composta en un 20% d'oli de palma, que és el que dóna a la recepta aquest punt untuós alhora que impedeix l'oxidació i per tant que es posi rància.

Notícies relacionades

El fabricant produeix l'oli a Malàisia i a Papua Nova Guinea i jura que compta amb el certificat de “sostenible” però algunes organitzacions ecologistes sostenen que el 90% de la desforestació de Malàisia té el seu origen en la palma.

A França hi va haver un intent el 2012 d'aplicar un impost del 300% a l'oli de palma, una iniciativa de dos senadors que van esgrimir el perill d'aquest producte tant per a la salut com per al medi ambient, però la proposta no va arribar a bon port.