DESGLAÇ AL CARIB

'Libération' disfressa Hollande de Che Guevara amb motiu de la seva visita a Cuba

És el primer viatge d'un cap d'Estat de França a l'illa

3
Es llegeix en minuts

El president de França, François Hollande, va arribar aquest diumenge a l'Havana per fer una històrica visita oficial a Cuba, la primera d'un cap d'Estat francès a l'illa, que es produeix en ple procés de desglaç entre aquest país i els Estats Units. La visita ha portat el diari francès 'Libération' a dedicar la seva portada a un muntatge en què el president francès apareix com el Che Guevara.

El viatge d'Hollande a Cuba forma part d'una gira pel Carib que ja l'ha portat a les Antilles franceses (Saint Barthélemy, Sant Martí, la Martinica i Guadeloupe) i que culminarà el 12 de maig a Haití.

A l'arribar a l'aeroport internacional José Martí de l'Havana, Hollande va ser rebut pel viceministre d'Exteriors cubà, Rogelio Sierra.

En una declaració davant els mitjans, el president francès va destacar que arriba a Cuba "amb molta emoció" per a una visita que va qualificar "d'històrica", ja que és la primera que fa un cap d'Estat del seu país a l'illa caribenya.

"També és un símbol ser el primer president occidental a participar en l'apertura de Cuba al món", va afegir.

Després de destacar els "llaços històrics i profunds entre el poble francès i el cubà", Hollande va ressaltar la significació particular d'aquest moment en referència al procés de restabliment de relacions entre l'Havana i Washington.

ACOMPANYAMENT A L'ILLA

"França, amb la Unió Europea, acompanyarà Cuba en aquest procés", va dir el governant francès, que va recalcar que l'illa caribenya tindrà en França "un aliat fidel".

 

Està previst que Hollande es reuneixi amb el president de Cuba, Raúl Castro, aquest dilluns, després d'una intensa agenda que inclou una trobada amb el cardenal Jaime Ortega, màxim representant de l'Església catòlica de l'illa i a qui entregarà la insígnia de Comandant de la Legió d'Honor, la més alta distinció francesa.

Aquest dilluns també es veurà amb estudiants i professors de la Universitat de l'Havana, on firmarà diversos acords d'intercanvi acadèmic i cultural, i inaugurarà la nova seu de l'Aliança Francesa a la capital cubana.

VIATGE ECONÒMIC

El viatge també té caràcter econòmic, de manera que el president clausurarà un fòrum en què participaran directius de l'extensa delegació empresarial que l'acompanya, integrada per companyies com la de begudes Pernod Ricard, l'hotelera Accor, l'aerolínia Air France, el grup de distribució Carrefour, el de telecomunicacions Orange i diversos bancs.

França vol fomentar el comerç amb l'illa, amb qui va mantenir l'any passat un intercanvi de 180 milions d'euros (uns 200 milions de dòlars al canvi actual), xifra inferior a la del 2013 i allunyada dels fluxos que Cuba manté amb altres socis europeus, com Espanya, Holanda o Itàlia.

El president francès viatja amb una àmplia comitiva que inclou diversos ministres, d'Ecologia i Energia; Justícia; Afers Socials i Salut, i Cultura i Comunicació, a més de diputats i funcionaris d'institucions educatives i científiques i culturals franceses.

 

 

 

Aquesta visita, la primera d'un mandatari d'un país europeu a l'illa en més de 55 anys, es produeix cinc mesos després de l'anunci del restabliment de relacions diplomàtiques entre Cuba i els EUA.

El viatge té lloc dos mesos després d'una altra visita històrica a l'illa, la de la cap de la diplomàcia de la Unió Europea (UE), Federica Mogherini, que va servir per accelerar les negociacions amb Cuba, iniciades l'abril de 2014, per aconseguir un acord de diàleg polític i cooperació abans de final d'any.

MÚLTIPLES DELEGACIONS

Notícies relacionades

En els últims mesos també han passat per l'illa altres càrrecs polítics de països de la UE, com els titulars d'Exteriors d'Itàlia, Paolo Gentiloni, i Holanda, Bert Koenders; el secretari d'Estat de Comerç d'Espanya, Jaime García-Legaz, o el seu homòleg francès, Matthias Fekl, que es va ocupar entre altres coses de preparar la visita d'Hollande i que també hi viatja en aquesta ocasió.

En la majoria dels casos hi van viatjar amb delegacions empresarials per potenciar els vincles comercials, cosa que també han fet recentment altres, com el ministre d'Exteriors del Japó, Fumio Kishida, o el governador de Nova York, Andrew Cuomo.

Temes:

Che Guevara